Cele mai rapide rețete de mâncare de post – sănătoase, fără multe calorii, care țin de foame. Află ce poți mânca de post la micul dejun, prânz și cină fără să te îngrași.
Foarte mulți români țin Postul Crăciunului și constată că se îngrașă în loc să slăbească. Asta pentru că alimentele consumate sunt foarte bogate în carbohidrați și grăsimi, cum ar fi pâinea, orezul, pastele făinoase, napolitanele, biscuiții, covrigii și zacusca plină de ulei. În continuare îți spunem ce alimente de post sățioase și sănătoase sunt recomandate de nutriționiști pentru a evita acumularea kilogramelor.
Citește și: 10 alimente de post care fac bine ficatului, reduc colesterolul, ajută la slăbit
Postul Crăciunului 2023 a început miercuri, 15 noiembrie, și va dura 40 de zile, până pe 24 decembrie inclusiv.
În această perioadă sunt 14 zile cu dezlegare la pește.
Dacă în zilele de luni, miercuri sau vineri este sărbătoare cu cruce neagră, credincioșii au dezlegare la ulei și vin, iar în zilele de sărbătoare marcate cu cruce roșie se mănâncă pește.
Totuși, dacă sunt zile de sâmbătă și duminică în perioada 20-24 decembrie, nu se va mânca pește (de exemplu, pe 23 și 24 decembrie, sâmbătă și duminică, nu se mănâncă pește).
Citește și: 6 pești toxici. Conțin foarte mult mercur, de evitat!
Iată care sunt zilele în care puteți mânca pește și produse din pește (icre, zacuscă de pește, chiftele de pește, pește marinat, pește afumat, ciorbă de pește etc.) în Postul Crăciunului 2023:
Citește și: 4 greșeli pe care le fac românii în Postul Crăciunului și care duc la îmbolnăvirea ficatului
Masa de dimineață este cea mai importantă din zi, pentru că ne oferă energie până spre prânz și ajută la ținerea în frâu a poftelor. Iată câteva variante de mic dejun de post recomandate de nutriționiști:
Citește și: Ce să pui în salată ca să țină de foame și să nu îngrașe. 5 ingrediente cu puține calorii
La masa de prânz e important să mănânci pe săturate, astfel încât spre seară, când ajungi acasă de la serviciu, să nu simți nevoia de a mânca alimente cu multe calorii. Iată câteva variante de prânz din care poți alege:
Citește și: Cum să faci chiftele de post cu dovlecei și cartofi, la cuptor. Rețetă simplă, dietetică
La masa de seară evită făinoasele și axează-te mai degrabă pe salate, ciorbe și tocănițe. Iată câteva variante de alimente de post pentru cină:
Citește și: Cum să faci pate vegetal de casă – 9 rețete rapide. Delicios, sănătos, cu puține calorii!
Dacă ți-e poftă de o ronțăială între mese, evită cu orice preț dulciurile sau făinoasele de tip covrigi, biscuiți etc.
Alege în schimb fructe proaspete, legume tăiate (castraveți, morcovi, ardei gras, țelină, rădăciă de pătrunjel, gulie etc.), nuci (nuci românești, caju, migdale, fistic), semințe (susan, cânepă, rodie, dovleac), biluțe energizante, iaurt vegetal sau budincă de chia cu lapte de cocos.