Mâncatul conștient: cum îl integrezi în dietă

Trebuie să recunoaștem că mâncatul conștient este o adevărată provocare. Iată cum să-ți creezi acest obicei sănătos.
  • Publicat:
Mâncatul conștient: cum îl integrezi în dietă
Foto: shutterstock

Trebuie să recunoaștem că mâncatul conștient este o adevărată provocare. În primul rând, trebuie să încetezi să mai etichetezi alimentele ca fiind „bune” sau „rele” și să începi să mănânci atunci când îți este foame, nu la anumite ore din zi. Bineînțeles, ca-n orice situație, este mai ușor de zis decât de făcut, dar implementând un astfel de stil alimentar te poți bucura de o relație mult mai sănătoasă cu mâncarea și te poți bucura chiar și de o scădere în greutate mai sănătoasă.

Ce este mâncatul conștient?

Atunci când măncânci conștient controlezi atât emoțiile, cât și foamea, iar când mănânci potoleșt foamea și conștientizezi și gustul mâncării. Două dintre cele mai mari beneficii ale mâncatului conștient sunt faptul că reduce stresul în privința alimentației și te ajută să te bucuri mai mult de ceea ce consumi. Un alt plus ține de faptul că nu este vorba de ceea ce mănânci, ci cum mănânci. Asta înseamnă că dacă urmezi o dietă vegană, vegetariană, paleo sau fără gluten, înveți cum să practici mâncatul conștient și ajungi să te bucuri de acest stil alimentar mai mult.

Mâncatul conștient este și o modalitate bună de a-ți îmbunătăți relația cu mâncarea. Începi să elimini ideea de alimente „bune” și „rele” și nu te mai confrunți cu efectul yo-yo. Pentru a fi conștient și prezent, ideal este și să faci sport, să practici mediatația pentru a înlocui mâncatul emoțional.

Cum să mănânci conștient?

Fii observator

Este foarte important să-ți observi obiceiurile alimentare, dar fără să le judeci. Vei fi surprins de ceea ce mănânci și vei realiza ce obiceiuri ai. De exemplu, se poate întâmpla să mănânci în fața ecranelor, a dispozitivelor mobile, iar conștientizarea acestui lucru îți poate schimba viața.

Stai departe de ecrane

Atunci când mănânci impune-ți o regulă: nu mănânci în fața laptopului, cu telefonul în mână sau în fața televizorului. Stai la masă și bucură-te de ceea ce ai în farfurie. Fii prezent și acordă atenție gustului, texturii și mirosului pe care mâncarea le are.

Programează-ți mesele și gustările

Încă o regulă care te poate ajuta în acest sens este să-ți impui un program pentru micul dejun, masa de prânz sau cină, mai ales când călătorești sau ești la locul de muncă. Nu sări peste mese! Îți poți permite 15 minute pauză, nu?

Fă stocul alimentelor favorite

Mâncatul conștient nu este dedicat tipurilor de alimente pe care ar trebui să le consumi, dar este bine să te concentrezi pe consumul de alimente sănătoase și mai ales a celor pe care le preferi și care îți oferă un confort. Asigură-te că ai acasă aceste alimente astfel încât să-ți fie greu să cazi pradă tentațiilor nesănătoase. Ideal ar fi să consumi proteine, fructe, legume, cereale și produse lactate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult