Mâncatul pe fond emoţional şi dependenţa de zahăr- cum scăpăm de ele

Mulţi dintre noi ajungem să mâncăm pe fond emoţional sau să ne confruntăm cu dependenţa de zahăr. Iată câteva trucuri de ajutor.
  • Publicat:
Mâncatul pe fond emoţional şi dependenţa de zahăr- cum scăpăm de ele
FOTO: 123rf.com / Mâncatul pe fond emoţional şi dependenţa de zahăr- cum scăpăm de ele

Există două mari probleme cu care ajungem să ne confruntăm atunci când ne dorim să urmăm un stil de viaţă sănătos şi să obţinem o siluetă de invidiat: mâncatul emoţional şi dependenţa de zahăr. Ambele pot fi tratate dacă acceptăm că avem aceste probleme şi găsim motivaţia pentru a reuşi să scăpăm de ele.

Specialiştii de la Bodyshape Transformation Center, ne explică ce să facem, pas cu pas, pentru a da uitării momentele în care ne refugiem compulsiv în mâncare şi în dulciuri.

Mâncatul pe fond emoţional

„Mănânci mai mult decât de obicei atunci când eşti stresat, chiar şi atunci când nu îţi este foame? Simţi nevoia să mănânci pentru a te simţi mai bine în anumite situaţii? Foloseşti mesele copioase ca şi recompense pentru atingerea anumitor obiective zilnice? Simţi că nu poţi rezista tentaţiei de a mânca, chiar şi atunci când nu îţi este foame în realitate? Dacă răspunsul la aceste întrebări este unul afirmativ, te confrunţi cu problema mâncatului emoţional.

Deşi pare aproape imposibil să scapi de mâncatul impulsiv şi mereu apar situaţii în care simţi nevoia să mănânci ceva rapid, poţi reuşi să scapi de această problemă. Iată ce trebuie să faci:

  • Conştientizează-ţi problema! Este un prim pas important, care te va ajuta să te focusezi pe soluţii
  • Analizează situaţiile în care simţi nevoia de a mânca pe fond nervos! Vezi când anume ţi-e poftă, când cedezi ispitelor şi identifica sursa acestui comportament. Îţi vei da seama de unde porneşte acest obicei.
  • Înlocuieşte mâncatul emoţional cu alte activităţi relaxante! Este ca o diversiune foarte eficientă. Fii conştient că urmează să mănânci când chiar nu ai nevoie şi fă altceva, ceva ce îţi face plăcere, ce îţi oferă o bucurie, altceva decât mâncare şi dulciuri. Îţi vei antrena creierul să se relaxeze altfel.
  • Ia gustări sănătoase în momentele în care nu te poţi abţine de la mâncare! Atunci când chiar nu poţi ceda stimulilor ce vin de la stomac, măcar alege alternative sănătoase. Nu alege fast food ori altceva ce dăunează nu doar siluetei, ci şi sănătăţii.
  • Fă exerciţii fizice! Când suntem stresaţi, mâncatul excesiv nu este niciodată o soluţie. Tratează-ţi corpul cu respect. Fă sport sau puţină mişcare, oriunde te afli, la birou sau acasă. Ieşi la plimbare, urcă şi coboară scări, orice îţi poate duce atenţia spre altceva decât mâncare”, spune Irina Alionte, fondator Bodyshape Transformation Center.

Dependenţa de zahăr

Multe persoane se confruntă cu nevoia constantă de a consuma alimente dulci. Iată câteva secrete care te pot ajuta să scapi de această dependenţă:

  • Mâncarea sănătoasă învinge dependenţa de zahăr! Odată ce te obişnuieşti să consumi alimente sănătoase şi reduci zahărul, de la o zi la alta, nu vei mai simţi apoi nevoia să te refugiezi în astfel de plăcere. E mai greu la început, însă, odată ce avansezi, vei vedea că dispare nevoia de a consuma dulciuri.
  • Ciocolata neagră, un aliat de nădejde! Este dulcele prieten cu silueta, consumat în cantităţi modeste.
  • Smoothie-urile din fructe şi legume. Sunt deserturi sănătoase şi înlocuiesc cu brio o gustare nesănătoasă.
  • Activităţile fizice ajută la eliminarea dependenţei de zahăr! La fel ca în cazul mâncatului pe fond emoţional, sportul este şi o modalitate de a ajunge în formă, şi o activitate ce oferă bucurie şi plăcere organismului. Consumăm calorii şi, dacă ne şi obişnuim să nu mâncăm zilnic zahăr, rezultatele se vor vedea asupra siluetei.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”