Multi dintre noi observa ca uneori alimentele pot calma; in plus, ele dau si o senzatie de bine, cel putin de scurta durata. De aceea, de multe ori recurgem la mancare pentru a gasi forta necesara sa confruntam anumite sentimente. Mancatul excesiv se transforma in cazul multor persoane intr-un obicei nesanatos care impiedica gasirea de solutii pentru tulburarea emotionala de care sufera. Depresia, plictiseala, problemele de interrelationare cu semenii si frustrarile legate de propria persoana sunt doar cateva dintre cauzele care declanseaza o alimentatie haotica.
Prin identificarea motivelor care declanseaza aceste obiceiuri nesanatoase putem gasi solutiile cele mai indicate pentru a depasi impasul si a evita acumularea de kilograme nedorite.
Care sunt cauzele?
Situatiile si emotiile care declanseaza mancatul excesiv se impart in 5 mari categorii:
Aspectul social
Se refera la mancatul in public. Alaturi de familie, prieteni, colegi care te indeamna sa iei masa cu ei. Faptul de a manca doar pentru a nu face nota discordanta cu restul, pentru a te identifica cu grupul.
Aspectul emotional
Implica situatia in care mancatul nu mai este determinat de foame, ci de anumite sentimente. Acestea ar putea fi: plictiseala, oboseala, starea de tensiune, depresia, anxietatea, teama sau singuratatea. Cei care mananca foarte mult pentru ca incearca vreun sentiment din cele enumerate au senzatia ca umplu golurile din viata lor prin alimentatia haotica pe care o adopta.
Aspectul situational
Se refera la mancatul de conjunctura. Unele persoane iau masa doar pentru ca li se iveste ocazia sa o faca, indiferent ca le este foame sau nu. De exemplu, intalnirea cu un prieten in oras sau o masa de afaceri, sunt ocaziile perfecte. In plus, unii prefera sa manance in fata televizorului sau la computer, cand merg la meci sau in parc.
Pentru a gasi motivul care te determina sa mananci peste masura, incearca sa tii un jurnal in care sa notezi absolut tot ceea ce mananci. Este bine sa enexezi si sentimentele, gandurile si intentiile pe care le ai in timp ce sau inainte sa iei masa. In felul acesta vei reusi sa gasesti elementele care se repeta si vei intelege mai usor cum functioneaza acest mecanism.
Cum scap de mancatul excesiv?
Identificarea cauzelor si a obiceiurilor reprezinta primul pas. Cu toate acestea, nu este suficient. Pana la momentul in care ai stabilit mecanismul, obiceiul s-a instalat deja. De aceea, trebuie sa il stopezi. Calea cea mai buna este gasirea unor alternative care sa iti ia gandul de la mancare. Iata ce poti face:
* citeste o carte buna sau asculta muzica!
* fa o plimbare sau mergi la jogging!
* bucura-te de o baie cu spuma!
* fa exercitii de respiratie!
* stai de vorba cu un prieten!
* fa-ti de lucru prin casa!
Ce fac daca nu resusesc nici asa?
Uneori, simpla distragere nu ajuta. De aceea, ar putea fi nevoie de un efort sustinut pentru a reusi sa treci peste aceasta tulburare de alimentatie. Iata ce iti recomandam:
* exercitii complexe de relaxare
* meditatie
* terapie in grup sau individuala