Una dintre cele mai importante cauze, poate, atunci când discutăm despre mâncatul excesiv are legătură cu emoțiile. Dar și cu faptul că nu ne conectăm cu corpul nostru atunci când ne așezăm (dacă mai apucăm să ne așezăm) la masă. Grăbiți la propriu din cauza programului încărcat sau grăbiți din cauza emoțiilor pe care nu le mai putem cuprinde și care dau dureri în corp, ajungem să mâncăm chiar și atunci când ne este foame pe repede înainte…
Ei bine, pe termen lung acest tip de a ne alimenta nu aduce nimic bun. Și nu ne referim acum doar la kilograme în plus (ce vor pune și mai multă sare pe rănile emoționale ce există). Ne referim și la faptul că nefiind conectați la corp, mâncarea pe care o avem în față, mediul ambiental și toate poveștile din spatele acestui ritual și obiectelor care ne înconjoară ne privăm de o experiență frumoasă. Asta ca să nu mai vorbim despre plăcerea de a mânca împreună și de a avea conversații plăcute cu o persoană dragă.
Așadar, înainte de a vă apuca să pregătiți masa sau de a găti mâncare acordați-vă un minut pentru a respira. Respirați profund pe nas (să simțiți abdomenul cum se umflă) și expirați pe gură. Țineți ochii închiși. Apoi mulțumiți pentru momentul prezent și cu recunoștință vă conectați cu ceea ce aveți de făcut.
În ghidurile de mindfulness se menționează că mărimea porțiilor este influențată de factori precum: starea emoțională, dar și aspecte ce par nevinovate. Pe masă ai și oala cu mâncare? Ei bine, este dovedit că dacă ai acces imediat la oala cu mâncare vei fi tentat să mai pui în farfurie chiar și după ce te-ai săturat.
O altă situație este mărimea platoului utilizat pentru mâncare. Cu cât este mai mic, mărimea porției va fi evident mai generoasă.
Înainte de a mânca, beți un pahar cu apă cu 10-15 minute înainte de a vă așeaza la masă. Se știe că senzația de foame este de fapt în multe cazuri senzația de sete.