Dovleacul este un aliment des folosit în gastronomie în sezonul de toamnă, dar nu numai datorită gustului dulce, ci şi proprietăţilor sale sanogene.
Dovleacul este bogat în antioxidanţi, vitamine, dar totodată şi în minerale, precum sodiu, potasiu, calciu, magneziu. De asemenea, este o sursă de beta caroten şi flavonoizi esenţiali bunei funcţionări a organismului.
,,Dovleacul aduce un aport de vitamina A egal cu doza zilnică recomandată pentru buna funcţionare a sistemului ocular. Susţin consumul de dovleac, deoarece prin conţinutul bogat în beta caroten, nutrient transformat în organism în vitamina A şi zeaxantină, cu rol în filtrarea razelor UV, previne degenerescenţa maculară şi participă la o vedere optimă, mai ales în rândul populaţiei vârstnice’’, spune Florin Ioan Bălănică pentru CSID.
De asemenea, prin conţinutul bogat în fibre şi senzaţia de saţietate pe care o conferă, poate fi un adjuvant al regimurilor de slăbire. ,,Le indic celor care doresc să scadă în greutate consumul de dovleac, deoarece este un aliment sarac în calorii, iar prin conţinutul bogat în fibre asigură un tranzit optim. Prin conţinutul bogat în potasiu, superior celui din banane, asigură o reechilibrare hidroelectrolitică, mai ales în cazul pacienţilor care practică exerciţii fizice în regimurile de slăbire’’, mai spune nutriţionistul.
Seminţele de dovleac au în compoziţie fitosteroli, substanţe chimice vegetale, care au în organism rol hipocolesteroleminat, fiind un adjuvant în tratamentul bolilor cardiovasculare.
,,Dovleacul asigură un aport de antioxidanţi şi carotenoizi cu rol în reducerea radicalilor liberi şi previne îmbătrnirea pielii, fiind un antiageing natural şi la îndemâna oricui. Dovleacul are în compoziţie un aminoacid esenţial, triptofan, cu rol în producerea serotoninei, aşa zisul hormon al fericirii, care oferă o stare de bine şi participă la combaterea stresului’’, adaugă nutriţionistul Florin Ioan Bălănică.