Civilizatiile orientale au dus-o la perfectiune si astfel a aparut Meditatia. Intocmai primelor forme de religii contemplative ale Naturii Divine, meditatia a fost practicata din antichitate pana in prezent si de cei neinteresati de aspectele religioase, datorita avantajelor deosebite ale acesteia pentru sanatatea trupului si a mintii, in egala masura.
Studiile pertinente ale medicinei moderne au autentificat ceea ce calugarii templelor budiste din Tibet sau batranii intelepti ai Indiei, Chinei si Japoniei cunosteau si aplicau in viata cotidiana. In Occident, numarul spa-urilor care ofera cursuri si workshop-uri despre meditatie creste de la an la an, la fel si numarul practicantilor si sustinatorilor.
Ce este meditatia?
Practicarea meditatiei nu prezinta contraindicatii medicale pentru nimeni, nu este ascetism, izolare fata de societate sau extremism. De fapt, toate tratatele din domeniu recomanda moderatia si incheierea reprizelor de meditatie atunci cand corpul fizic transmite semnale in acest sens. Nu este neaparat ceva exotic sau dificil, ci „doar” cel mai bun mijloc natural de linistire a sinelui si de autoreglare a functiilor corporale.
In plus, autocunoasterea dobandita astfel duce intotdeauna la cresterea increderii in propria persoana si la armonizarea cu tot ceea ce ne inconjoara. Indiferent ca se numeste Zen, Chan, Dhyana sau Meditatie Daoista, toate aceste forme de meditatie sunt extrem de asemanatoare, fiind caracterizate prin reglarea respiratiei, atentia fara obiect si pacea mintii.
Postura, Respiratie, Atitudine
Pentru inceput, ai nevoie doar de un loc linistit, unde in mod spontan te simti bine. Poate fi malul marii sau al unui lac, un colt de padure sau chiar propria camera. Poti incepe cu sesiuni scurte de 10-15 minute, ideal ar fi insa sa gasesti timp pentru doua reprize de o jumatate de ora fiecare, una dimineata, cealalta seara, inainte de culcare, pentru ca, astfel, beneficiile sunt mai mari.
Daca nu te poti detasa de zgomotele inconjuratoare, asculta muzica de relaxare sau clasica, cu toate ca ideal este sa ajungi sa meditezi spontan, fara suportul muzicii. Tot in sprijinul relaxarii, datorita efectelor aromoterapeutice, foloseste betisoarele parfumate sau uleiurile eterice. Traditional, se aprindeau cele cu aroma de santal sau iasomie, dar se pot folosi, fara nici o problema, miresmele favorite.
Tehnici de meditatie
Orienteaza-te intotdeauna spre Nord sau Est, pentru o integrare perfecta in campul energiilor telurice si solare, foloseste o patura indoita in patru sau o perna de meditatie. Apoi asaza-te in postura lotusului. Daca nu poti sau este dificil de mentinut, nu este nici o problema, alege sa stai turceste, avand grija totusi sa menti coloana vertebrala dreapta. Barbia retrasa si, o data cu ea, ceafa intinsa, abdomenul destins, umerii coborati natural, palmele asezate pe genunchi sau, in varianta Zen, cea stanga peste cea dreapta, degetele mari neaflandu-se in contact.
Varful limbii atinge cerul gurii, privirea este indreptata spre interior, ochii pe jumatate inchisi nu privesc nimic, chiar daca, la nivel intuitiv, privesti totul! Respiratia corecta este esentiala, ea urmareste sa stabileasca un ritm natural, lent si puternic in acelasi timp. Expira aerul incet si linistit, cu toate ca expiratia adanca coboara cu putere in abdomen. Se apasa astfel asupra intestinelor, provocand de fapt un masaj natural benefic pentru toate organele interne.
Atitudinea mentala este in mare parte secretul unei meditatii reusite. Nu te gandi la nimic, aici este tot secretul! Imagineaza-ti ca asaltul gandurilor este la fel ca miscarea norilor pe cer, lasa-le sa treaca fara sa te prinzi de ele. Astfel, prin meditatie, multe indoieli se rezolva de la sine si apar raspunsuri neasteptate la intrebari aflate mult timp fara raspuns. Buddha a spus: „Iluminarea nu tulbura omul, cum nici luna nu tulbura apa in care se reflecta!”
Beneficiile meditatiei
Circulatia sangelui se amelioreaza n imbunatateste calitatea somnului n scade frecventa respiratorie sunt reduse accesele de anxietate – creste secretia de serotonina – normalizeaza rata batailor de inima – imbunatateste gandirea analitica – previne instalarea stresului – imbunatateste concentrarea si memoria -reduce insomnia si oboseala – previne instalarea hipertensiunii, migrenelor, ulcerului si astmului – reduce efectele sindromului premenstrual – ajuta sistemul imunitar – rezolva fobiile de orice fel si fortifica vointa – amelioreaza cazurile de schizofrenie si debilitati mintale.
Meditand la Hollywood
Meditatia a devenit cunoscuta starurilor din cetatea filmului nu numai datorita binefacerilor sale. O data cu valul de simpatie declansat de drama refugiatilor tibetani, combinat cu charisma si personalitatea lui Dalai Lama, Budismul a fost imbratisat de multe staruri. Cel mai dedicat este Richard Gere care prin activitatile sale filantropice a ajutat mult cauza Tibetului. El studiaza budismul zilnic si mediteaza de cate ori are ocazia. Uma Thurman s-a nascut intr-o familie de budisti, tatal sau fiind chiar calugar. Renumele meditatiei nu putea sa-i scape nici Angelinei Jolie, care a constatat efectele linistitoare ale meditatiei asupra evolutia sarcinii sale.