Când începi să îţi dai seama că memoria îţi joacă feste, că nu reuşeşti să te concentrezi decât pe o perioadă scurtă de timp şi că ai nevoie de o agentă pentru a-ţi aminti de întâlniri, înseamnă că este momentul să te întrebi: ai o alimentaţie echilibrată?
Pentru că şi creierul, asemănător celorlalte organe, are nevoie de “carburantul” adecvat ca să funcţioneze eficient.
În general realizăm că nu avem randament maxim în perioadele de stres, la schimbarea anotimpului, a locuinţei, a locului de muncă sau atunci când variaţiile de temperatură, ritm de lucru sau ambianţă solicită organismul suplimentar pentru a face faţă noilor exigenţe.
Primele semne de avertizare apar în jurul vârstei de 40 de ani, chiar dacă în realitate creierul începe să-şi piardă treptat din capacitatea de memorare încă de la 28 de ani. Acest proces fiziologic de deteriorare nu este obligatoriu şi nici continuu, cercetările ştiinţifice arătând că un creier “bine hrănit” poate să funcţioneze remarcabil chiar şi la vârste înaintate. Secretul?
Consumul de alimente cu impact asupra activităţii cerebrale şi exerciţiul fizic regulat sunt cele două elemente esenţiale pentru longevitatea creierului şi a memoriei!
Efectul este spectaculos: când primeşte nutrienţii adecvaţi, creierul dă dovada unei capacităţi sporite de concentrare şi de memorare (atât pe termen scurt, cât şi lung), de o disponibilitate mai mare în a înţelege, programa şi anticipa diferite situaţii şi, nu în ultimul rând, de o diminuare a tendinţelor spre depresie, anxietate, tristeţe.
Sfatul tradiţional care se dă întotdeauna când vine vorba de îmbunătăţirea performanţelor intelectuale este: “mâncaţi mult fosfor!”. În realitate, acest mineral este doar una dintre numeroasele substanţe esenţiale pentru sinteza de neurotransmiţători cerebrali.
Aminoacizi esenţiali
Minerale
Vitamine
CAFEINA din cafea, ceai sau băuturile tip cola este renumită pentru acţiunea ei stimulantă asupra sistemului nervos. Consumul moderat de cafeină creşte nivelul de atenţie, ameliorează funcţiile cognitive, creşte capacitatea de percepţie, memoria şi rapiditatea corelarii ideilor.
GINKO-BILOBA – extractul de ginko are efecte reale, dar limitate asupra memoriei şi ameliorează circulaţia sangvină cerebrală, deci poate fi folosit ca supliment nutritiv.
FOSFATIDIL-SERINA – este o componentă lipidică esenţială a membranelor celulare ale creierului şi există sub formă de preparat farmaceutic; poate avea acţiune pozitivă pe funcţia cognitive şi îmbunătăţeşte memoria.