Digestia începe în cavitatea bucală în momentul în care luăm prima mușcătura. Drept urmare, este imperios necesar să ajutăm și restul corpului mestecând alimentele în mod corespuzantor. Iată și motivele pentru care trebuie să mestecam pe îndelete!
Atunci când consumăm proteine, acestea se descompun în așa-numiții aminoacizi, nutrienți esențiali pentru mușchi. Asfel, mestecatul controlat și cu atenție al proteinelor duce la o digestie mai optimă și la o absorție mai mare a aminoacizilor.
Atunci când mestecam haotic și agresiv, resturile de alimente riscă să rămână între dinti, favorizând astfel formarea plăcii bacteriene care poate duce la apariția cariilor atât de nedorite. Mestecatul temeinic produce mai multă salivă și reminalizeaza dantura, restabilind nivelul de PH optim din gură.
Mestecatul prelungit nu numai că micșorează cantitatea consumată la o singură masă, dar reduce simțitor și poftă de mâncare care apare de obicei la 2 ore după ce mâncăm. Astfel, mestecatul atent poate reprezenta o strategie bună pentru menținerea siluetei, oferind stomacului timp pentru a transmite creierului senzația de sațietate.
Deși nu există o regulă scrisă pentru asta sau una general valabilă, iată câteva sfaturi utile prin care putem controla mestecatul alimentelor:
Și nu uita! Deși mestecatul poate părea ceva atât de banal, acesta contribuie în mod direct la sănătatea ta generală. Fă-ți timp, așadar, pentru mestecatul corect și te vei bucura și de rezultatele eforturilor tale!