Metabolismul – când încetinește cu adevărat?

Un studiu efectuat pe 6.600 de oameni din 29 de țări de la nou născuți la 95 de ani arată noi date despre metabolism.
  • Publicat:
Metabolismul - când încetinește cu adevărat?
foto: Shutterstock

De multe ori, dacă nu suntem mulțumiți de felul în care arată corpul nostru, dăm vina pe metabolism. Mai ales că, pe măsură ce trec anii, observăm că avem parcă mai puțină energie, slăbim mai greu. Când intră metabolismul în declin? Iată câteva date dintr-un studiu recent de la Universitatea Duke, publicat de HealthLine.com care contrazic ce se știa până acum despre capacitatea de ardere a kilocaloriilor a organismului.

Vestea bună a acestui studiu este că rata metabolismului nu scade semnificant până în jurul vârstei de 60 de ani. Asta contrazice ce știam până acum – tinerii pot mânca orice fără să se îngrașe, iar după vârsta de 30 sau 40 de ani, devine mai dificil să păstrăm greutatea ideală. Cercetătorii de la Universitatea Duke au găsi dovezi: conexiunile despre vârstă și metabolism nu sunt tocmai corecte. Mărirea taliei la haine nu poate fi conectată neapărat cu înaintarea în vârstă. Prof. Dr.Herman Pontzer de la Universitatea Duke, co autor al studiului, a declarat că prin acest studiu vor să observe cum funcționează corpul. Cercetătorii au analizat kilocaloriile arse de mai mult de 6.600 de persoane. Cel mai tânăr participant avea o săptămână, iar cel mai în vârstă participant la studiu avea 95 de ani. Subiecții sunt din 29 de țări din toată lumea.

Ce se știe despre metabolism

Studii anterioare măsurau câtă energie consumăm ca să menținem funcțiile vitale ale organismului (digestie, circulația sângelui, respirație, funcționarea organelor. Aceasta se numește rata metabolismului bazal. Ca să înțelegeți mai ușor imaginați-vă o zi în care doar stați în pat fără să faceți nimic, nici măcar să mâncați. Acesta este rata bazală a metabolismului. Dr Jacqueline A. Vernarelii, cercetător implicat în studiu, explică că atunci când suntem activi, ardem mai multe calorii decât cele incluse de BMR pentru a ne menține funcțiile vitale. Inclusiv când mergem ardem kilocalorii, chiar și când gândim sau scriem la computer are loc un consum de calorii. ”Atunci când măsurăm cât consum caloric avem zi de zi pentru toate activățile înțelegem cât de ocupate sunt organele noastre și celulele.

Ce standard se poate folosi pentru a măsura rata metabolică

Rata metabolică pentru activățile de zi cu zi se poate contoriza altfel: prin metoda ”doubly labeled waterTrusted Source”.  Aceasta are în vedere radioisotopi stabili (deuterium și oxigen-18) dozați prin consumul de apă. Dr. Minisha Sood, medic endocrinolog în New York a explicat că putem să vedem câți radioisotopi am eliminat prin monstre de urină colectate în timp de una sau două săptămâni. Aceasta ar fi ecuația pentru calcularea cantității de energie consumate.

Copiii ard cele mai multe calorii

Acest studiu are un număr mare de participanți și a avut în vedere diferite vârste, s-a măsurat masa corporală, nivelul de activitate. Cercetătorii au avut în vedere cum funcționeză corpul zi de zi, de-a lungul vieții.

În primele 12 luni de viață metabolismul are cote maxime, iar un copil de 1 an arde cu până la 50 la sută mai repede caloriile decât corpul unui adult. Toate acestea se datorează creșterii rapide, copiii își triplează greutatea în primul an de zile. Conform acestei cercetări metabolismul nu intră în declin până în jurul vârstei de 60 de ani. Apoi, declinul este mai mic decât 1% pe an. Însă persoanele trecute de 90 de ani consumă cu 25% mai puțină energie decât cineva aflat la jumătatea vieții.

 

Surse: www.healthline.com/

Universitatea Duke: https://today.duke.edu/

 

Urmărește CSID.ro pe Google News