Micul dejun balcanic, rețeta virală pe TikTok. Dietetician: „Este fantastic!”

Micul dejun balcanic a devenit o rețetă virală pe TikTok, iar un dietetician cunoscut a declarat că "este un mod fantastic de a mânca".
  • Publicat:
Micul dejun balcanic, rețeta virală pe TikTok. Dietetician:

Micul dejun balcanic a devenit un fenomen viral pe TikTok și îmbină ingrediente fresh cu proteine și cereale integrale. Totuși, nutriționiștii au câteva avertizări importante pe care merită să le avem în vedere.

Ce este „micul dejun balcanic” care a devenit viral pe TikTok?

Yasi Ansari, dietetician și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică, explică pentru publicația  TODAY cum postările acestora pe TikTok au dat naștere fenomenului “mic dejun balcanic”.

Micul dejun balcanic este de fapt o masă simplă, cu multe legume proaspete, pâine, brânză și uneori mezeluri sau murături. Oamenii mănâncă ardei, roșii și castraveți întregi, alături de pâine cu diverse sosuri și creme tartinabile vibrante făcute din ardei kapia, condimente și vinete.

„Este, practic, o farfurie cu ingrediente variate pe care le mănânci împreună.” Ea a adăugat: „Este un mod fantastic de a mânca”, spune Ansari.

Dieteticienii susțin că micul dejun balcanic, care nu necesită gătire și pune accentul pe ingrediente proaspete și bogate în nutrienți, poate fi un mod ideal de a vă începe ziua. Există și câteva avertismente însă.

„Micul dejun balcanic este un exemplu foarte bun al modului în care tradițiile alimentare din întreaga lume pot oferi varietate și valoare nutritivă dietei noastre!”, spune Kelly Le Blanc, un alt dietetician.

„Și ne reamintește în mod excelent faptul că micul dejun nu arată întotdeauna așa cum și-l imaginează americanii”, a adăugat specialista.

Micul dejun balcanic: avantaje și dezavantaje

În timp ce brânza și carnea asigură aportul de proteine din alimentație, acestea conțin, totodată, grăsimi saturate și sodiu, pe care ar trebui să le ținem sub control: „Dacă brânza este un produs cu un conținut mai ridicat de sodiu, dar restul zilei tale este cu un conținut scăzut de sodiu, poate fi în regulă, dar este ceva de luat în considerare”, susține Ansari.

Iar când vine vorba de mezeluri, „acesta este un obicei pe care nu le-aș recomanda oamenilor să-l adopte, deoarece s-a demonstrat că mezelurile provoacă cancer colorectal și sunt considerate cancerigene de către Organizația Mondială a Sănătății”, spune LeBlanc. Carnea maturată a fost, de asemenea, asociată cu bolile de inimă, a adăugat ea.

Sursă foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”