Micul dejun numărul 1 pentru sănătatea creierului, recomandat chiar și de dieticieni

Micul dejun este, în mod popular, cea mai importantă masă a zilei, însă alegerea alimentelor poate face diferența pentru sănătatea creierului.
  • Publicat:
Micul dejun numărul 1 pentru sănătatea creierului, recomandat chiar și de dieticieni

Micul dejun este adesea lăudat ca fiind cea mai importantă masă a zilei, stabilind tonul pentru nivelurile de energie și starea de spirit. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de sănătatea creierului, calitatea alimentelor pe care le consumați dimineața capătă o importanță și mai mare. Nu este vorba doar de a mânca orice, ci de a vă asigura că prima masă este plină de nutrienții potriviți pentru a vă susține sănătatea creierului.

Alegând cu atenție ceea ce mâncați la micul dejun, vă puteți hrăni mintea și ajuta la menținerea funcției cognitive în timp, în timp ce vă mențineți burtica fericită și satisfăcută. Deși există multe alimente pe care le puteți mânca la micul dejun, dieteticienii spun că există unul în special care iese în evidență în departamentul de stimulare a creierului.

Potrivit eatingwell.com, dr. Maggie Moon, autor al cărții The MIND Diet: 2nd Edition, dezvăluie combinația ideală care ajută sănătatea cerebrală.

„Micul meu dejun preferat este o lingură mare de iaurt grecesc 0% (îmi place că acum există opțiuni fără lactoză) pentru proteine, fructe de pădure amestecate pentru polifenoli și nuci pentru omega-3 ALA pe bază de plante”, a dezvăluit dr. Moon.

Nucile

Capacitatea creierului de a procesa glucoza se modifică înainte ca simptome precum pierderea memoriei să apară, spune dr. Maggie Moon,

„Când vine vorba de sănătatea creierului, nucile ies în evidență ca fiind singura nucă bogată în omega-3 ALA pe bază de plante, care îmbunătățește metabolismul glucozei în creier, conform noilor descoperiri publicate în Alzheimer’s & Dementia”, spune ea.

Căpșunile

Dr. Moon apreciază, de asemenea, căpșunile ca fiind un aliment care poate ajuta la scăderea riscului de demență. „Șaisprezece căpșuni dulci pe zi ar putea ajuta la îmbunătățirea învățării și a memoriei”, spune ea, făcând referire la o cercetare care a constatat că adăugarea acestor fructe de pădure la dieta obișnuită ar putea reduce riscul de Alzheimer cu 34%.

„Fructele de pădure precum căpșunile pot ajuta la scăderea încărcăturii inflamatorii a dietei și la calmarea inflamației care contribuie la declinul cognitiv”, a mai explicat ea.

Frunze verzi

Legumele cum ar fi spanacul, varza kale și sfecla elvețiană furnizează substanțe nutritive precum vitaminele K și A și acid folic, care au fost legate de îmbunătățirea sănătății creierului. Aceste verdețuri conțin, de asemenea, antioxidanți care protejează celulele creierului de deteriorare și promovează o funcție cognitivă mai bună. Comparativ cu persoanele care mănâncă rar verdețuri cu frunze, vârsta creierului adulților în vârstă care au mâncat una până la două porții pe zi a fost cu 11 ani mai mică.

Alimente din soia

Încorporarea alimentelor din soia în dietă poate fi o mișcare inteligentă, în special atunci când luați în considerare sănătatea cognitivă. Produsele din soia, cum ar fi tofu, tempeh și laptele de soia, pot ajuta la reducerea riscului de demență, parțial datorită izoflavonelor naturale din aceste alimente.

Peștele

Consumul de pește s-a dovedit a reduce riscul de demență, în mare parte datorită nivelurilor ridicate de acizi grași omega-3 prezenți în mulți pești. Acești acizi grași sunt esențiali pentru sănătatea creierului și au proprietăți antiinflamatorii care susțin funcția cognitivă. Studiile au indicat că persoanele care consumă frecvent pește prezintă o rată mai scăzută de declin al memoriei.

Iaurtul

Este sursă de probiotice, care sunt bacterii benefice care susțin sănătatea intestinală.  Probioticele pot contribui la îmbunătățirea acestei comunicări prin promovarea producției de neurotransmițători și reducerea inflamației. În plus, iaurtul este o sursă de nutrienți, precum vitaminele B12 și D, care sunt esențiale pentru sănătatea creierului.

Fructele

Fructele și reducerea riscului de demență merg mână în mână din câteva motive. Fructele furnizează antioxidanți ce ajută la combaterea stresului oxidativ și a inflamațiilor care îmbătrânesc prematur creierul. De asemenea, conțin compuși vegetali favorabili cogniției, precum flavonoidele. În plus, consumul regulat de fructe joacă un rol în menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase, crucială pentru buna funcționare a vaselor de sânge (necesară pentru un creier sănătos).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”