Dacă ești obișnuit să adaugi o linguriță de miere în ceaiul de dimineață sau în rețeta ta preferată de desert, probabil ai avut la un moment dat un borcan de miere care s-a întărit. În timp, toată mierea va ajunge în cele din urmă să capete o formă groasă și solidă datorită cristalizării. Dar este mierea cristalizată sigură de consumat? Iată tot ce trebuie să știi despre cristalizarea mierii, inclusiv de ce se întâmplă, cum să o previi și cum să înmoi mierea odată ce s-a cristalizat.
Mierea constă în principal din apă și două tipuri diferite de zahăr: glucoză și fructoză. Pe măsură ce zaharurile se separă în mod natural de apă în timp, încep să se formeze cristale solide. Potrivit National Honey Board, cristalizarea, cunoscută și sub numele de granulație, este un proces complet natural care se întâmplă la toate tipurile de miere, dar nu afectează aroma sau calitatea acesteia.
Deși toată mierea va cristaliza în cele din urmă, viteza cu care o face depinde de cantitatea de glucoză și fructoză pe care o conține. În general, cu cât este mai mare conținutul de glucoză, cu atât mai rapidă este cristalizarea.
Alți câțiva factori pot contribui, de asemenea, la cristalizare. Mierea tinde să cristalizeze mai repede atunci când este păstrată la temperaturi mai scăzute, iar prezența polenului, a propolisului sau a altor particule în miere poate acționa ca nuclee pentru formarea cristalelor, accelerând procesul de cristalizare.
Vestea bună? Mierea ta nu s-a stricat. Mierea cristalizată este complet sigură de consumat, iar aroma sau calitatea nu ar trebui să fie afectate. Mulți consumatori preferă, de fapt, textura și ușurința de întindere a mierii cristalizate. Pur și simplu pune o linguriță într-o ceașcă de ceai sau întinde-o pe pâine prăjită.
Mierea are o durată de viață notoriu de lungă, așa că acest proces de cristalizare nu este un semn că a depășit termenul de valabilitate. National Honey Board spune că mierea păstrată în recipiente sigilate poate rămâne sigura de consum timp de decenii și chiar secole, dar dacă ai dubii, arunc-o și cumpără un borcan nou.
Toată mierea va cristaliza în cele din urmă, deși procesul poate dura zile sau ani, în funcție de conținutul de zahăr al mierii. Potrivit National Honey Board, diferite tipuri de miere vor cristaliza la rate diferite, unele varietăți precum mierea de salcâm, tupelo și salvie, de exemplu, au o rată de cristalizare mult mai lentă datorită conținutului lor mai ridicat de fructoză. Filtrarea poate, de asemenea, să întârzie cristalizarea și să mențină mierea lichidă pentru o perioadă mai lungă decât mierea nefiltrată, deoarece procesul elimină particulele fine care încurajează cristalizarea. Din acest motiv, mulți producători susțin că acest proces este de fapt un lucru bun, deoarece indică faptul că mierea este pură.
Acestea fiind spuse, iată câteva sfaturi pentru a încetini cristalizarea:
Dacă preferi mierea în formă lichidă, este ușor să o readuci la forma sa originală. National Honey Board recomandă să așezi borcanul de miere într-un bol cu apă caldă și să amesteci până se dizolvă cristalele, sau să pui recipientul de miere, cu capacul deschis, în apă aproape fiartă care a fost luată de pe foc. Indiferent de metoda pe care o folosești, ai grijă să nu fierbi sau să arzi mierea și evită reîncălzirea repetată, care poate afecta calitatea mierii în timp.
Foto: shutterstock
Surse: https://honey.com