Mierea de albine – cum se poate falsifica?

România produce în medie 20 mii tone de miere de albine anual (cu mari variații, în funcție de vreme, de la 10 la 30 mii tone).
  • Publicat:
Mierea de albine - cum se poate falsifica?
Mierea de albine - cum se poate falsifica? foto Shuttestock

Cu siguranță în sezonul rece, dar mai ales în pandemie multe persoane și-au amintit despre beneficiile mierii de albine asupra sănătății umane. Ei bine, dacă mierea este naturală, proprietățile mierii și ale produselor apicole sunt multiple. Însă, cu nu orice muscă face miere, nici orice borcan de miere nu conține miere… naturală. Am căutat informații utile pe această temă la specialiștii Asociația Pro Consumatori, fostă Asociația pentru protecția consumatorilor.

Un borcan cu miere este bine să fie în fiecare casă (dacă nu există evident contraindicații din cauza unor afecțiuni sau a vârstei mici). Însă, nu tot ceea ce găsim pe piața din România este miere 100% naturală, conform unui studiu efectat în noiembrie 2019 de către Asociația Pro Consumatori din campania: ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”. De asemenea, mierea naturală are nevoie de condiții speciale pentru a fi păstrată (nu o păstrați în plastic sau vase din metal).

51 de borcane de miere de albine au fost analizate de experți

Experții APC coordonați de conf. Univ. Dr Costel Stanciu au analizat conţinutul a 51 borcane de miere de albine (de mană, de floare de salcâm, de zmeură, de tei, de flori de munte, de rapiță, de lavandă sălbatică, de pădure, de coriandru, de castan, de eucalipt, de salvie, polifloră, de hrișcă). Mierea analizată era provenită din județele Vâlcea, Ialomița, Constanța, Bistrița Năsăud, Alba, Ilfov, Vaslui, Prahova, Sibiu, Baia Mare, țări ca Germania, Portugalia, Mexic, Brazilia și Italia. Produsele erau comercializate atât în magazine naturiste cât și în marile structuri comerciale.

Concluzii despre borcanele cu miere de albine analizate în studiu

Iată câteva concluzii ale experților APC în urma analizei conținutului a 51 de borcane cu miere vândute pe piața din România.

  • Unul din 10 borcane conține un amestec de miere din mai multe țări UE și Non UE!
  • Numai patru din zece borcane sunt sigilate!
  • Numai trei din zece borcane conțin miere ecologică!
  • Mierea de mană conține de 10 ori mai multe minerale față de mierea florală!
  • Mierea naturală de albine conține peste 280 de substanțe nutritive!

Cum se poate falsifica mierea?

Conform experților APC mierea se poate falsifica cu îndulcitori naturali (zahăr, zahăr invertit, sirop de glucoză, sirop de porumb, melasă), îndulcitori artificiali (zaharină, aspartam, sucraloză, ciclamați), aditivi de îngroșare (amidon, gelatină, clei de oase, pectine, gume), coloranți (caramel amoniacal) și alte substanțe (carbonați de sodiu, sodă caustică, culturi de drojdii, extract de malț)! De asemenea, este bine să știți că mierea încălzită conține hidroximetilfurfural, o substanță cancerigenă!  Mierea lichidă încălzită este o miere moartă din punct de vedere nutrițional!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”