Când vine vorba de dietă și menținerea greutății, majoritatea oamenilor se concentrează pe ce mănâncă. Însă Mihaela Bilic, unul dintre cei mai cunoscuți nutriționiști din România, susține că adevăratul secret stă în cât mănânci. Ea a dezvăluit o metodă ingenioasă prin care poți gusta din toate preparatele preferate, fără să te îngrași: mâncarea pe scobitoare.
„Mai important decât ce mănânci, este cât mănânci. Întrebarea este cum să te oprești înainte să termini toată farfuria, cum să faci să guști puțin din toate? Din punct de vedere psihologic e stabilit: cu cât ai mai multă mâncare în față, cu atât mănânci mai mult”, explică Mihaela Bilic.
Soluția, spune ea, este să reducem porțiile și să ne obișnuim să consumăm preparate în cantități mici, fără posibilitatea de reumplere. Această metodă nu doar că ne ajută să controlăm aportul caloric, dar și să ne bucurăm de diversitate, fără sentimentul de vinovăție.
Pentru a evita supraalimentarea, Mihaela Bilic recomandă să folosim farfurii cât mai mici și să adoptăm moda preparatelor de tip mini, care pot fi consumate dintr-o singură înghițitură. Acest stil de alimentație este des întâlnit la mesele tip bufet sau la petreceri, unde mâncarea este servită pe scobitori și poate fi consumată rapid și ușor, fără tacâmuri.
„Avantajul porțiilor mini este că îți dau posibilitatea să guști din mai multe produse, să-ți satisfaci poftele cu un aport caloric cât pentru un singur fel de mâncare”, explică Bilic. Englezii numesc acest stil finger-food, deoarece preparatele sunt mici, ușor de luat cu mâna, având dimensiunea unui deget.
Atât timp cât porțiile sunt reduse, orice combinație este permisă:
„Câtă vreme cantitatea este atât de mică, sunt permise orice combinații și asocieri. Totul ține de imaginație, simț estetic și gustul fiecăruia”, spune Mihaela Bilic.
Chiar dacă metoda pare infailibilă, Bilic atrage atenția că moderația rămâne cheia. „Însă atenție, chiar dacă sunt cât un deget, asta nu înseamnă că pot fi mâncate fără număr!”, avertizează nutriționistul.
Adoptarea acestei metode poate fi un pas important spre un stil de viață echilibrat, permițându-ne să ne bucurăm de orice aliment, fără a ne simți vinovați. Secretul este să gustăm din toate, dar să nu exagerăm.
Sursa foto: Facebook @ Mihaela Bilic