Într-un mesaj recent pe Facebook, medicul nutriţionist Mihaela Bilic a transmis fanilor săi câteva sfaturi legate de prepararea corectă (adică sănătoasă) a vinetelor. Iată ce trebuie să reţineţi:
Din iunie până în octombrie vinetele nu lipsesc de pe masa românilor, şi pentru că sunt legume de sezon şi pentru ca avem o slăbiciune pentru ele. Împreună cu Italia şi Spania împărţim podiumul când vine vorba de consum de vinete europeean – măcar suntem şi noi premianţi la ceva.
Dincolo de calităţile ei nutritive (apă, fibre, minerale şi vitamine din grupul B), vânăta are o proprietate aparte: absoarbe grăsimea ca un burete, şi mai e un amănunt de care trebuie ţinut cont: vinetele nu pot fi consumate crude!
Tratamentul termic al vinetelor are rolul nu numai de a le schimba consistenţa, dar neutralizează si solanina, o substanţă toxică ce poate da indigestie.
Prin urmare vinetele se gătesc: fie coapte direct in flacără sau pe plită/grătar, fie băgate la cuptor, fie ca ingredient în nenumărate preparate culinare: tocăniţă, zacuscă, ghiveci, lasagnia, musaca, sau umplute cu orez, ciuperci, carne etc.
Un lucru trebuie subliniat: 100g vinete au sub 30 cal, iar o lingură de ulei 100 cal (indiferent de ulei!) Deci cum facem să nu transformăm o banală salată de vinete într-o maioneză? Pentru ca asta devine atunci cand încorporăm în ea jumatate de sticlă de ulei!
Iată câteva idei practice si dietetice:
Nu în ultimul rând, un sfat pentru vegetarieni: dacă vreţi vinete albe la culoare şi dulci la gust, se poate şi fără gălbenuş de ou, puneţi în salata de vinete jumătate de dovlecel fiert – are avantajul de a lega compoziţia fără să mai fie nevoie nici de mult ulei, nici de amestecat timp îndelungat.
Poftă bună!