Mihaela Bilic îţi spune de ce sunt mai bune fructele coapte

Se pare însă că fructele sunt capabile să-şi hotărască soarta (în cazul lor, coacerea) pentru că secretă un hormon vegetal numit etilen.
  • Publicat:
Mihaela Bilic îţi spune de ce sunt mai bune fructele coapte

Pe pagina sa de Faceboook, nutriţionistul Mihaela Bilic explică ce trebuie să ştim despre coacerea fructelor:

„Cine ar fi crezut că fructele au şi ele viaţa lor?

După botanica pe care am făcut-o la şcoală nu mă gândeam la fructe ca la nişte forme de viaţă ce pot să-şi hotărască propriul destin. Se pare însă că fructele sunt capabile să-şi hotărască soarta (în cazul lor, coacerea) pentru că secretă un hormon vegetal numit etilen.
În fapt etilenul e un gaz volatil care determină maturarea unui fruct, proces ce are ca rezultat schimbarea culorii (din verde in roşu/portocaliu/mov de la caz la caz), a consistenţei (se înmoaie), a gustului şi a savorii (devine dulce şi parfumat).

Nu toate fructele sunt sensibile la acest etilen, există 2 mari categorii:

fructe climacterice, care se pot culege şi verzi pentru că procesul de coacere continuă prin sinteza de etilen: banană, caise şi piersici, pară, măr, prună, roşie, pepene galben, kiwi, mango, avocado.

fructe non-climacterice, care nu trebuie culese înainte de a atinge maturitatea deplină pentru că ele nu se mai pot coace ulterior, sunt imune la etilen: citrice, ananas, căpşuni şi zmeură, pepene roşu, cireşe, struguri, măsline, castraveţi.

Nu doar gustul şi aspectul unui fruct sunt determinate de gradul de coacere, ci şi nutrienţii pe care îi conţine. Ideal ar fi să consumam fructe care au fost culese la deplina maturitate, dar iată ca natura ne acordă o şansă suplimentară prin intermediul fructelor climacterice.

Aţi cumpărat/cules mere sau roşii verzi? Nu e grav, câteva zile la temperatura camerei (pentru că frigul scade sinteza de etilen) şi se vor coace. Interesant e că un fruct copt degajă etilen care grăbeşte şi coacerea celor din jur! Ca efectul să fie şi mai rapid se poate apela la incinte închise, unde gazul se concentrează.

Acasă puteţi obţine asta folosind o pungă de hârtie. Un experiment practic poate fi facut cu 3 banane verzi: lăsaţi una pe masă, puneţi una în frigider iar ultima într-o pungă cu un alt fruct bine copt (măr/pară/piersică); comparaţi viteza de coacere in cele 3 cazuri.

Etilenul e secretul! Însă când vine vorba de căpşuni, pepeni sau cireşe culese verzi, nu mai aveţi ce aştepta, sunt non-climaterice şi mai degrabă se strică, pentru că de copt nu se mai coc niciodată!

P. S. Nu am greşit punând pe listă roşia, măslinele şi castravetele, să ştiţi că au tot dreptul să fie incluse pentru că sunt legume-fructe☺”

Foto: 123rf.com

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News