Motivul pentru care ouăle nu sunt ținute în frigider în unele țări

  • Publicat:
Motivul pentru care ouăle nu sunt ținute în frigider în unele țări

De ce trebuie ouăle să fie refrigerate în Statele Unite, spre exemplu, în timp ce în alte țări se consideră că sunt în regulă la temperatura camerei? Totul depinde de ceea ce se întâmplă cu ele după ce sunt ouate. Iată ce spun experții.

De ce sunt refrigerate ouăle în SUA

Ouăle pot fi infectate cu salmonella dacă bacteria este transmisă din tractul reproducător al găinii către ouă în timpul formării lor. Apoi, cojile ouălor se pot contamina după ce sunt ouate dacă intră în contact cu dejecțiile găinii.

„De aceea ouăle trebuie spălate la fabricile de procesare din SUA”, explică Ghaida Batarseh Havern, educator în siguranța alimentară la Institutul de Sănătate și Nutriție al Michigan State University Extension, citat de simplyrecipes.com.

Din cauza preocupărilor legate de bacterii și prospețimea ouălor, producătorii de ouă din SUA au început să spele și să refrigereze ouăle în anii 1970, conform Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA). Alte țări, inclusiv Canada și Japonia, au început să facă la fel.

Aproximativ 60% din ouăle vândute în SUA provin de la procesatori care participă la sistemul de clasificare al USDA. Acesta este un proces voluntar în care ouăle sunt clasificate AA, A sau B, în funcție de calitatea lor și de modul în care sunt curățate.

„Toate ouăle clasificate de USDA și majoritatea procesatorilor de mare volum urmează pasul de spălare cu o clătire dezinfectantă la fabrica de procesare”, spune Batarseh Havern. Acesta este un criteriu pentru a obține marca de top AA sau A pe cutia de ouă – în general, cu cât clasificarea este mai mare, cu atât ouăle sunt mai scumpe.

Când ouăle sunt spălate, stratul protector natural de pe coaja ouălor este îndepărtat și, prin urmare, ouăle trebuie refrigerate pentru a rămâne sigure pentru consum.

De ce în unele țări ouăle nu sunt refrigerate

În cea mai mare parte a Europei și în întreaga lume, ouăle rămân nespălate și nerefrigerate. Se crede că ouăle au un strat protector sau cuticulă care împiedică bacteriile să pătrundă prin coajă.

„Unele țări europene spun că refrigerarea nu este necesară și că spălarea oului îndepărtează cuticula protectoare”, spune Batarseh Havern. În plus, costul curățării și refrigerării ouălor – din momentul în care sunt ouate până când sunt livrate și vândute – poate fi ridicat.

Ce metodă este mai bună?

Un studiu publicat în 2018 în jurnalul Poultry Science a comparat metodele comune de păstrare a ouălor. Cercetarea a constatat că metoda de curățare și refrigerare a ouălor urmată în SUA a rezultat în cele mai de calitate ouă atunci când au fost păstrate timp de 15 săptămâni.

Cum să păstrezi ouăle proaspete

Când aduci ouăle acasă de la magazin, USDA recomandă să le pui imediat în frigider. Păstrează-le în cutia originală și depozitează-le în cea mai rece parte a frigiderului, nu în ușă. Cutia le protejează de spargere și de absorbția mirosurilor de la alte alimente din frigider. De asemenea, are data de valabilitate, care te ajută să verifici prospețimea.

Nu este nevoie să speli ouăle din nou. Spălarea lor ar putea permite apei murdare să pătrundă în porii oului.

Sursă foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI: Câte zile poți ține ouăle la frigider? Modul corect pentru a le depozita în siguranță

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc