Vitamina E are proprietăţi antioxidante şi antiinflamatorii care ajută la o bună funcţionare a sistemului imunitar şi circulator însă, din păcate, foarte puţini adulţi ajung să consume cele 15mg de vitamina E recomandată zilnic. Un nou studiu sugerează că una dintre cele mai bune modalităţi de a consuma această vitamină într-o zi este prin consumul unei salate care să conţină un ou.
Cercetătorii Universităţii Purdue au descoperit că atunci când voluntarii studiului au mâncat o salată cu trei ouă fierte au absorbit între 4.5 şi 7.5 mai multă vitamina E atunci când au fost consumate alături de legume verzi faţă de momentele în care mâncau doar ouăle.
Vitamina E este o grăsime solubilă, ceea ce înseamnă că poate fi absorbită de organism alături de alte grăsimi precum uleiuri, seminţe şi nuci. Prezentă în legume, organismul nu o poate absorbi corespunzător. Uleiul de măsline de exemplu poate ajuta la accelerarea absorbţiei antioxidanţilor din legume, arată studiile anterioare. Cercetarea sugerează totodată că suplimentele de vitamina E sunt mai bine absorbite atunci când sunt administrate alături de alimente grase sau băuturi.
Acum, noul studiu sugerează că o nouă metodă prin care putem asimila mai multă vitamina E este în urma consumului de salată verde. În plus, cercetătorii spun că ouăle sunt bogate în nutrienţi benefici precum aminoacizi, acizi graşi nesaturaţi şi vitamine B.
”Acest studiu este un adevărat roman, deoarece măsurăm absorbţia de vitamina E din alimente reale decât din suplimente care conţin cantităţi uriaşe de vitamina E”, spune Jung Eun Kim, medic şi cercetător al departamentului de nutriţie de la Universitatea Purdue.
Studiul, susţinut şi de American Egg Board şi Institutul Naţional de Sănătate, implică 16 voluntari de sex masculin, hrăniţi cu trei tipuri de salate în fiecare săptămână. Una dintre ele nu conţine ouă, cea de-a doua conţine doar un ou şi jumătate, iar cea de-a treia conţine trei ouă. Descoperirile evidenţiază şi modul în care un singur aliment poate îmbunătăţi valorile nutriţionale ale altora atunci când sunt consumate împreună. De asemenea, fiecare salată conţinea 3g de ulei de rapiţă.
De-a lungul timpului, ouăle au avut o reputaţie proastă, iar asta din cauză că a fost clasat ca fiind un aliment nu tocmai potrivit pentru colesterol, mai ales consumat zilnic. Însă, cercetările recente sugerează că alimentele nu duc neapărat la creşterea nivelului de colesterol din organism şi nu contribuie la apariţia bolilor cardiovasculare. În ziua de azi, mulţi nutriţionişti sunt de acord în privinţa consumului moderat de ouă, fiind un obicei sigur şi sănătos.
Gălbenuşul de ou conţine 3 grame de proteină şi 4-5 grame de grăsimi, în timp ce albuşul conţine 3 1/2 grame de proteină şi zero grăsimi.