„New Year, New Me”. Cum slăbim sănătos după sărbători, fără să ne înfometăm: „Putem arăta și simți mai bine, chiar dacă numărul de pe cântar nu scade dramatic”

Oana Enache, nutriționist, ne oferă perspective valoroase asupra modului în care putem să slăbim sănătos după sărbători.
  • Publicat:
„New Year, New Me”. Cum slăbim sănătos după sărbători, fără să ne înfometăm: „Putem arăta și simți mai bine, chiar dacă numărul de pe cântar nu scade dramatic”
„New Year, New Me”. Cum slăbim sănătos după sărbători, fără să ne înfometăm: „Putem arăta și simți mai bine, chiar dacă numărul de pe cântar nu scade dramatic”

Oana Enache, nutriționist, ne oferă perspective valoroase asupra modului în care putem aborda slăbirea într-un mod sănătos și echilibrat, mai ales după perioada sărbătorilor. Ea subliniază importanța ajustărilor sustenabile ale stilului de viață, de la alimentație și hidratare, până la activitatea fizică și gestionarea stresului, evitând soluțiile drastice și dietele extreme. 

CSID: În fiecare an auzim următorul lucru: „New Year, New Me”. Dar de unde începem atunci când pe lista noastră de rezoluții se regăsește slăbitul după sărbători?

Oana Enache: E important să abordăm acest subiect într-un mod cât mai echilibrat, adaptat stilului nostru de viață și stării generale de sănătate. După sărbători, mulți oameni vor să compenseze rapid excesele, dar cheia este o abordare echilibrată, nu soluții drastice. Primul pas este să ne uităm la obiceiurile zilnice și să facem ajustări sustenabile: revenirea la un program de mese regulate, alegerea alimentelor neprocesate, hidratarea corespunzătoare. Apoi, activitatea fizică trebuie să reintre treptat în rutină. Nu trebuie să compensăm pentru ce am mâncat, ci să ne concentrăm pe consecvență și echilibru.

CSID: Sunt persoane care optează pentru diete drastice pentru a slăbi mult și repede, dar în realitate se înfometează, se confruntă cu carențe și dau naștere unor probleme serioase de sănătate. Ce înseamnă, de fapt, să slăbești sănătos?

Oana Enache: Să slăbești sănătos înseamnă să echilibrezi compoziția corporală, nu doar să scazi numărul de kilograme de pe cântar. Asta se face printr-un deficit caloric moderat, nu prin înfometare. În plus, pe lângă deficitul caloric, corpul are nevoie de toți macronutrienții – proteine, carbohidrați și grăsimi. Când eliminăm o categorie întreagă de alimente sau mâncăm mult prea puțin, metabolismul încetinește, iar masa musculară se pierde. O slăbire sănătoasă înseamnă nutriție echilibrată, mișcare regulată și răbdare. Avem nevoie de timp să ne reeducăm gusturile, să ne echilibrăm relația cu mâncarea, să învățăm să ne ascultăm corpul și să învățăm să mâncăm conștient. Dacă vrem să slăbim și să ne menținem pe termen lung, trebuie să luăm în considerare nu doar obiceiurile alimentare, ci și modul în care ne raportăm la mâncare și la corpul nostru.

CSID: Mai există această tendință de a renunța la o anumită grupă de alimente. De exemplu, dieta keto este benefică sau faptul că renunțăm la carbohidrați ne poate da metabolismul peste cap?

Oana Enache: Dieta keto poate avea beneficii în anumite contexte medicale (de exemplu, în epilepsie), dar pentru slăbit nu este magică – funcționează doar pentru că reduce aportul caloric. Problema apare când oamenii elimină complet carbohidrații fără să înțeleagă impactul asupra corpului: pot apărea oboseală, lipsă de energie, probleme hormonale, pierdere de masă musculară. Corpul nostru are nevoie de toți cei 3 macronutrienți și de o paletă cât mai echilibrată de nutrienți, pentru a funcționa optim. Toate aceste diete restrictive dau rezultate pe termen scurt, dar pot crea dezechilibre majore asupra organismului. Carbohidrații cu eliberare lentă au rol esențial în metabolism și performanță fizică. E foarte important să înțelegem că avem nevoie de timp să ne echilibrăm greutatea și să ne concentrăm asupra implementării unui stil de viață echilibrat. Nu avem nevoie de diete și soluții minune, ci doar să fim consecvenți în aplicarea principiilor unui stil de viață sănătos – cheia este echilibrul, nu extremele.

CSID: Când vrem să slăbim, ce mai punem pe listă în afară de dietă? Cu ce mai trebuie să facem echipă astfel încât să ne bucurăm de rezultatele dorite?

Oana Enache: Slăbirea nu înseamnă doar dietă. Avem nevoie de:

  • Mișcare regulată – Nu doar antrenamente intense, ci orice formă de activitate fizică.
  • Somn de calitate – Lipsa somnului afectează hormonii foamei și influențează senzația de foame și de sațietate, precum și apetitul pentru carbohidrați rapizi, dulciuri și ronțăit.
  • Hidratare – Apa susține digestia, metabolismul și previne confuzia dintre foame și sete.
  • Stare mentală echilibrată – Stresul influențează nivelul de cortizol, care impactează scăderea în greutate și conduce la comportamente de mâncat emoțional. Terapia și tehnicile de relaxare, precum meditația sau respirația profundă, ne ajută enorm.
  • Consecvență, nu perfecțiune – Progresul vine din alegeri bune făcute zi de zi, nu din extreme. Să schimbăm focusul de pe rezultate, pe procesul în sine, de pe ce greutate apare pe cântar, ci pe ce avem în fiecare zi în farfurie. Obiectivul este să progresăm constant.

CSID: Cât este sănătos să slăbim pe săptămână? Ne luăm întotdeauna după cântar sau e posibil să ne păcălească și mai rău să ne încurce?

Oana Enache: Un ritm sănătos de slăbire este de 0,5–1 kg pe săptămână. Mai mult de atât crește riscul de pierdere musculară și efectul yo-yo. Cântarul nu este totul – greutatea fluctuează din cauza apei, digestiei, ciclului menstrual în cazul femeilor etc. Putem resimți acest progres vizual, la nivelul hainelor și garderobei actuale, prin efectuarea de măsurători corporale, monitorizarea compoziției corporale, a stării generale, a nivelului de energie, a disciplinei, a consecvenței, a senzației de sațietate și a echilibrării poftelor alimentare. Toate acestea sunt semne ale unui progres care se vor reflecta ulterior și pe cântar. Dacă facem sport și ne hrănim corect, putem arăta și simți mai bine, chiar dacă numărul de pe cântar nu scade dramatic.

CSID: Am văzut în ultima perioadă următoarele tendințe în slăbire: shot-urile cu ghimbir și cele cu turmeric și piper. Funcționează?

Oana Enache: Shot-urile cu ghimbir, turmeric și piper pot avea beneficii pentru digestie, inflamație și imunitate, dar nu ne ajută să slăbim și să corectăm compoziția corporală. Nu putem slăbi în lipsa unui deficit caloric. Nu există alimente minune, alimente care să ne slăbească sau să ardă grăsimi. Alimentele și produsele cu beneficii antiinflamatoare și antioxidante pot fi un plus într-un stil de viață sănătos, însă dacă mâncăm haotic și nu facem mișcare, nu ne vor ajuta să scădem în greutate. Surplusul de greutate indică un dezechilibru în organism, un dezechilibru în alimentație, astfel încât soluția este simplă și intuitivă: avem nevoie să ne reechilibrăm stilul de viață și obiceiurile alimentare.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult