Nicotina nu se găsește numai în țigări, ci și în mai multe alimente care sunt consumate des de români

  • Publicat:
Nicotina nu se găsește numai în țigări, ci și în mai multe alimente care sunt consumate des de români

Recent, în România au apărut informații surprinzătoare legate de nicotina pe care o știm cu toții ca pe o substanță nocivă: aceasta nu se găsește exclusiv în țigări, ci și în anumite alimente, consumate zilnic de mulți români. Este vorba despre legume și alte plante care, deși sunt considerate sănătoase, conțin nicotină în cantități extrem de mici.

Astfel, conopida, roșiile, cartofii, vinetele, ardeii și chiar ceaiul conțin nicotină, o substanță prezentă în mod natural în anumite tipuri de plante. Concentrația este însă neglijabilă, neavând niciun efect nociv asupra organismului, potrivit nutriționiștilor.

Nicotina în alimente este în cantitate nesemnificativă

Nutriționistul Nicole Maholy explică faptul că, în timp ce doza zilnică de nicotină pentru un fumător poate ajunge la 17 mg, alimentele menționate conțin doar 2 până la 7 micrograme de nicotină pe kilogram, mult prea mică pentru a crea dependență sau a afecta sănătatea. În roșii, de exemplu, cantitatea este insesizabilă, comparativ cu nivelul întâlnit în tutun. Un raport publicat de Science Direct subliniază că, prin comparație, doza de nicotină din aceste legume este prea mică pentru a activa centrii creierului asociați cu dependența.

Potrivit nutriționiștilor, consumatorii nu ar trebui să fie preocupați de efectele acestor cantități minuscule de nicotină. De fapt, aceste alimente, datorită beneficiilor lor nutritive, rămân sănătoase și recomandate pentru consum regulat. Consumul lor poate oferi numeroase vitamine și minerale esențiale, iar cantitatea de nicotină este insuficientă pentru a crea un efect advers.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”