Conform experților, există o metodă pentru a păstra aroma atunci când gătești cartofii și alte legume și nu implică fierberea lor. Cartofii sunt un aliment versatil și extrem de popular, putând însoți o gamă largă de preparate. Avem cartofii prăjiți clasici și iubiți de toată lumea, delicioșii dauphinoise, cartofii copți pufoși, tipic britanici, clasicul piure de cartofi și multe altele.
În mod similar, alte preparate mai obișnuite pe bază de legume reprezintă una dintre principalele baze ale multor mese. Acestea sunt un element esențial al unei diete sănătoase și echilibrate și contribuie la menținerea stării de sănătate.
Se recomandă să consumăm cel puțin cinci porții de fructe și legume pe zi, asigurând o varietate decentă pentru a obține cantitatea adecvată de vitamine și minerale. Cercetările științifice susțin această recomandare, sugerând multiple beneficii pentru sănătate, inclusiv un risc mai scăzut de boli de inimă, accident vascular cerebral și anumite tipuri de cancer.
Cartofii nu sunt incluși în cele cinci porții zilnice deoarece sunt în principal o sursă de amidon. Totuși, acest lucru nu îi împiedică pe oameni să își dorească să obțină maximum de gust din ei, mai ales când vine vorba de păstrarea aromei.
Citește și: Câte calorii are un cartof în funcție de cum e gătit: prăjit, fiert, copt
Pe Reddit, un bucătar curios a căutat sfaturi profesionale pe subreddit-ul AskCulinary.
„Atunci când gătesc cartofi și legume, aburirea lor păstrează mai multă aromă decât fierberea? Eu cred că da, din propriile mele teste de gust, dar există vreo explicație științifică pentru asta?”, a scris internautul.
Utilizatorii Reddit au fost dornici să își împărtășească opiniile. O persoană a răspuns: „Așa este, aburirea păstrează mai bine aroma și nutrienții din cartofi și legume comparativ cu fierberea. Când fierbem alimentele, vitaminele și mineralele trec în apă, ceea ce reduce valoarea nutritivă și gustul acestora”.
Alt utilizator a adăugat: „Dacă vrei cu adevărat doar aroma produsului, atunci da, aburirea este mai bună pentru unele legume. Personal, prefer să le fierb, deoarece pot adăuga o grămadă de sare sau, și mai bine, supă, ceea ce intensifică foarte mult gustul”.
Foto: shutterstock