Fructele și legumele sunt mereu pe lista de cumpărături a fiecărei persoane preocupate de un stil de viață sănătos. După ce le cumperi devine firească preocuparea pentru depozitarea și păstrarea acestora în condiții care să ne permită să le consumăm o perioadă cât mai lungă, fără a-și pierde calitățile nutritive. Din acest material vei afla mai multe despre modul în care ar trebui păstrate roșiile.
Roșiile sunt fructe delicate (da, sunt fructe, nu legume, cum probabil ai crezut multă vreme) și necesită o atenție specială în ceea ce privește modul de depozitare. Chiar dacă păstrarea roșiilor în frigider ar părea că are sens, mediul de depozitare are consecințe directe asupra gustului și texturii acestora.
Depinde în mare măsură de stadiul de coacere a roșiilor. Cele care sunt încă necoapte sau verzi nu ar trebui niciodată să fie ținute la frigider. Temperatura scăzută împiedică procesul natural de coacere, ceea ce duce la pierderea aromei și la o consistență mai moale și apoasă a fructului.
Astfel, roșiile care sunt încă verzi sau prea puțin coapte ar trebui păstrate la temperatura camerei și ferite de lumina directă a soarelui. Este recomandat să fie depozitate cu tulpina în jos, într-un singur strat și fără a se atinge între ele.
Dacă roșiile sunt necoapte, cel mai bine este să fie păstratei pe blatul de bucătărie pentru a permite coacerea lor naturală. O temperatură mai ridicată le va ajuta să-și dezvolte aroma și să-și mențină fermitatea și calitatea. De asemenea, depozitarea cu tulpina în jos ajută la evitarea învinețirii bazei roșiilor, care ar putea deteriora fructele.
Odată ce roșiile sunt coapte și de culoare roșie, pot fi păstrate în frigider pentru a încetini procesul de coacere și pentru a le menține proaspete pentru mai mult timp. Ai în vedere să le scoți cu măcar 30 de minute înainte de a le consuma, pentru a-și recăpăta aroma.
Pentru o maturarea rapidă a roșiilor, plasarea lor pe pervazul ferestrei în lumina directă a soarelui sau lângă alte fructe, cum ar fi merele sau bananele, poate accelera procesul de coacere. Etilena emisă de roșii și alte fructe poate influența coacerea lor și ar trebui să fie luate în considerare atunci când sunt depozitate.
Sursă: Shutterstock