Postul este o practică sănătoasă, care susține în mod evident corpul în detoxifiere, iar dacă timpul, voința sau pur și simplu contextul de viață nu îți permit să ții post 40 de zile, așa cum este cutuma înainte de sărbătorile pascale și de iarnă, poți începe cu 5 zile în care ajuți corpul și mintea.
Între mituri, sfaturi și recomandări, liste mai scurte sau mai lungi cu beneficii, articole care desființează sau, dimpotrivă, slăvesc postul pentru a susține detoxifierea, Claudia Buneci, nutriționist și coach de medicină funcțională pentru echilibrare hormonală, în mod special pentru femei aflate la premenopauză, explică ce este postul, cum îl putem aborda, cui îi este recomandat și de ce și mai ales ce ar trebui să mănânci în post.
Postul este o practică veche cu o istorie bogată, atât culturală, cât și religioasă. Este asociat puternic cu purificarea și regenerarea fizică și spirituală, nu întâmplător și cele mai bune perioade pentru a ține post sunt primăvara și toamna când natura renaște, respectiv se pregătește pentru sezonul rece. De-a lungul timpului și obiceiurilor religioase, postul a fost folosit ca mijloc de purificare a corpului, de reducere a inflamațiilor, de reglare a greutății și chiar de întinerire. Dacă ne oprim în lumea contemporană, vedem cum postul a cunoscut o renaștere, ba chiar o ieșire din sfera religioasă, și a fost adoptat ca practică de sănătate.
Studiile au început să exploreze beneficiile postului asupra sănătății, inclusiv reducerea inflamațiilor, îmbunătățirea funcțiilor cognitive și chiar prelungirea duratei de viață.
Iar postul a devenit subiect la modă, personaj principal în cărți și documentare.
Indiferent de motivul pentru care cineva alege să postească – fie din motive religioase, de sănătate sau pentru alte considerente – este important să se facă în mod conștient și să se ia în considerare nevoile individuale ale corpului. Postul este, pe scurt, o pauză conștientă care-ți ajută întregul corp, atât fizic, cât și psihic-emoțional, să elimine cât mai mult din toxinele provenite din alimentație și mediu – de la produse de igienă la poluare, emoții reprimate și gânduri nocive.
Îl împart în 2 categorii: alimentar (eliminare proteine animale și intermitent); de activitate (aici poate fi o serie lungă care îngreunează corpul și spiritul – de la prea multă muncă, la prea multă socializare, prea mult consum de tehnologie, vicii, relații). Indiferent de care post ții, atunci când o faci, în mod implicit ajuți corpul să se curețe, să se detoxifice.
Voi începe cu „de ce” – dacă în trecut, oamenii nu aveau atât de mult – prin mult mă refer atât la alimentație, cât și la responsabilități, stimuli, informații, produse de tot felul care îi îndepărtează de sine, acum trăim în era „prea multului”. Avem nevoie de mai puțin, de calitate și constant. Postul intermitent, dar și alimentar, de exemplu, lasă loc corpului, îi dă o pauză necesară, ca să nu mai muncească atât de mult să digere, să facă, să gândească. În postul intermitent, de exemplu, care este o strategie care implică alternarea între perioade de alimentație normală și perioade de restricție calorică sau abstinență alimentară poate duce corpul în autofagie – proces celular esențial în care celulele organismului își reciclează și elimină componentele lor deteriorate sau nefuncționale. Autofagia joacă un rol important în menținerea sănătății celulare și în adaptarea la stresul metabolic sau la lipsa de nutrienți, contribuind la protejarea împotriva bolilor și la promovarea longevității celulare.
Când? Contrar așteptărilor, nu când suntem într-o perioadă de „prea-mult”, căci vom pune și mai multă presiune pe corp, pe minte. Postul îl recomand în perioade mai liniștite, când ai un program previzibil, dormi suficient și nimeni nu te presează în nicio direcție. Primăvara și toamna sunt două anotimpuri foarte bune pentru post, căci sunt două perioade cu abundență de verdețuri, legume și fructe.
Cui? Atât femeilor, cât și bărbaților. Dar pentru că expertiza mea este în zona de acțiune a echilibrării hormonale feminine, și mai specific a celor la premenopauză, pentru acestea recomand în primul rând postul, care să le susțină în detoxifiere și reconfigurarea traseului sineului pe drumul sănătății.
Sunt chiar câteva simptome care strigă clar: draga mea, ai nevoie de post!
Durata postului poate varia da la persoană la persoană, în funcție de nevoile individuale ale corpului, de stilul de viață, de voință, chiar și de statutul social.
O perioadă optimă, totuși, pentru a simți diferențe este de 5-10 zile, în care vei putea resimți, deja, cum:
Din păcate, nu stăm foarte bine la capitolul educație alimentară, iar multe persoane care țin post, nu îl implementează corect nutritiv. Deci, recomand evitarea meselor bogate doar în carbohidrați (cartofi, orez, paste etc). Corpul are nevoie, în primul rând, de multe legume de primăvară, în contextul Postului Paștelui de exemplu, de grăsimi de calitate și de proteine. Totodată, și modul de preparare este foarte important – mai degrabă la cuptor, gătit la abur.
Corpul primește hrană fizică și spirituală, e îngrijit și curățat cu diverse produse cosmetice, trăiește într-un mediu mai mult sau mai puțin poluat. Toate acestea intră. Dar e la fel de important să iasă. Și aici apare detoxifierea, care este un proces natural, biologic și care se întâmplă zilnic, corpul face asta în mod natural – uneori mai bine, dacă are toate resursele de care are nevoie, alteori mai dificil – caz în care apar bolile sau diverse simptome.
Detoxifierea naturală, adică eliminarea toxinelor din corp rezultate în urma proceselor de digestie (inclusiv hormonii utilizați), este un proces complex care angrenează multiple organe. Dintre acestea – ficatul are rolul cel mai important (dovedit științific, chiar). Ficatul muncește cel mai mult, are nevoie de susținere cu nutrienții necesari pentru a elimina tot ce nu-i e de folos corpului.
Alcoolul și grăsimile animale, mai ales cele procesate, nu-l ajută să te ajute – iată cum intervin aici, de exemplu, principiile postului religios – fără alcool, fără mâncare de origine animală.
Plămânii, creierul, colecistul și intestinele, celelalte organe implicate în detoxifiere, susțin procesul eliminării toxinelor din corp, ca un întreg! Pe lângă procesul natural al detoxifierii, cel susținut chiar prin post este extrem de benefic, căci ajută corpul și mai mult, mai ales în cazul unor blocaje și simptome deja existente.
Încep (mereu) ziua cu un pahar de apă cu lămâie. Apoi îmi mișc corpul, fie dansez, fie fac un tip de mișcare ușoară, ies la soare 30 de minute și mă plimb – încerc să nu deschid niciun dispozitiv digital. Iau micul dejun, care începe cu un suc verde, de exemplu urzici, apio, castravete, măr și poate continua apoi fie cu crakers fara gluten cu humus sau pastă de linte asezonate cu pătrunjel – aliatul meu principal în detoxifiere, sau cu o salată de fructe – coacăze, afine, măr cu polen crud și cacao nibs. Prânzul de post de detox e un fel de buddha bowl pentru mine, conține o salată cu multe frunze și ceva leguminoase, pentru proteină și ceva cartof dulce sau quinoa, ca să mă satur. Cina e ușoară și cel mai des conține o supă cremă cu mung sau alte leguminoase și o mână de frunze (mai puține ca la pranz). Și musai e cu somn mai devreme, hidratare din plin și un pic mai multe pauze ca în zilele acelea pline, care există și în agenda mea. Pe site-ul meu am un exemplu de o zi de meniu de detox vegan, adică de post. Il poți descarca de aici.
Un sfat general valabil nu am, doar o recomandare – poate fi mai simplu să ții post alături de prieteni, să-l transformi într-o activitate de cuplu sau de grup, să-l privești cu multă curiozitate despre corpul tău, dar mai ales despre minte, căci acolo e cheia între ce credem că nu poate corpul să facă și ceea ce e cu adevărat capabil.