„Numai sare in bucate” – o poveste de groaza

Halcile de carne sunt unse cu cateva maini de sare inainte sa fie infipte in tepusa aceea intr-o priveliste careia multi pur si simplu nu-i rezista.
  • Publicat:
"Numai sare in bucate" – o poveste de groaza

Articolul acesta si
statisticile europene de la care a pornit mi-au lasat mesele cam
fara gust si m-au suparat din cale afara. Completarea medicilor:
dar v-au imbunatatit starea de sanatate. Cand am citit cifrele
mi-am spus „imposibil!”, nu am cum sa fi mancat atat de multa sare,
iar dupa ce m-am observat o zi, doua, trei, mi-am dat seama ca eram
o curata salina.

Brusc, in mintea mea expresii precum a primi pe cineva cu paine si
sare, adica a-l intampina cu deosebita cinste, sau cunoscuta „te
iubesc ca sarea in bucate”, din basmul pe care il stim cu totii, au
capatat alte intelesuri. O s-o patiti si voi cand o sa va spun ca o
statistica recenta a Uniunii Europene arata ca, in medie, inghitim
zilnic o lingura plina de sare.

Adica 18 grame, de 3 ori mai mult decat ar avea nevoie organismul.
Pe langa sodiu, adaugam si compusii pe baza de sare, care se
strecoara in tot mai multi dintre aditivii alimentari. Si atunci,
de ce ne mai minunam ca suntem primii de pe continent in privinta
bolilor cardiovasculare?

Cifre care ne vor sta in gat

Un adult are nevoie de cel mult 5 grame pe zi, insa la romani, ne
arata cercetarea facuta la nivelul Uniunii, media este cuprinsa
intre 18 si 25 de grame. Si daca va incruntati deja intrebandu-va
cum e posibil, ganditi-va la renumita shaorma, servita cu de toate,
dar mai ales cu multa, multa, multa sare.

Printr-o muscatura dintr-o lipie full options ne putem depasi doza
zilnica. Halcile de carne sunt unse cu
cateva maini de sare inainte sa fie infipte in tepusa aceea intr-o
priveliste careia multi pur si simplu nu-i rezista. Oricum, nu
aflam niciodata de fapt cata sare inghitim cand mancam in
oras.

Desigur exista undeva prafuit in cine stie ce sertar un regulament
european care precizeaza ca toate restaurantele ar trebui sa
specifice procentul de sare pentru fiecare preparat in parte. Am
putea avea un control real asupra cantitatii de sare pe care o
consumam, doar in bucataria noastra unde stim exact ce si cat
punem.

Doar ca – si acesta a fost cazul meu – gustul ne-a fost oarecum
deja format de toate produsele gigasarate pe care le consumam fara
sa stim de cele mai multe ori ca sunt asa. Spaima cea mare a fost
cand am descoperit ca un amarat piept de pui la gratar nu mi se mai
pare de mancat pana ce nu scutur peste el de 3 ori solnita cea
mare.

Va mai lasa inima sa mancati sarat?

Statisticile autohtone ne informeaza ca in Romania, din 100 de
persoane examinate 40 sufera de boli cardiovasculare. Care sa fie
legatura intre mancarea sarata, deci
gustoasa, veti spune si biata noastra inima? Cand sodiul creste in
sange dispar calciul si potasiul, muschii se contracta, inima se
zbate si, de la caz la caz, apar pe rand oboseala cronica,
aritmiile, infarctul si accidentele cerebrale.

Dintr-un calcul facut de medici reiesea ca la fiecare 10 minute un
roman moare din cauza bolilor cardiovasculare. Iar noi pricepem
greu ca exista viata si fara sare.

Citeste mai multe in editia
tiparita a revistei Ce se intampla, Doctore?

Citeste si: Sarea iodata e buna?



Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult