Pentru a-ţi putea menţine greutatea în mod constant nu doar în perioada postului, ci pe tot parcursul anului, este foarte important să îţi înţelegi, să îţi asculţi organismul şi să îi oferi acel echilibru de care are nevoie.
Adică, este necesar să cunoşti aspectele de bază ale nutriţiei sănătoase şi echilibrate, care mai apoi îţi vor oferi posibilitatea să „jonglezi” în funcţie de orice situaţie, în cazul de faţă – Postul Paştelui.
Flavia Manole, nutriţionist-dietetician, oferă mai jos 5 aspecte de care trebuie să ţinem cont pe perioada postului.
De exemplu:
De cele mai multe ori tindem să înlocuim proteina vegetală cu pâine, paste, cartofi, orez, etc., alimente care favorizează kilogramele în plus dacă sunt consumate în cantităţi crescute şi nu oferă o saţietate de lungă durata!
Gustarea are rolul de a-ţi ţine în frâu senzaţia de foame supărătoare până la următoarea masă, iar o masă principală echilibrată nutritiv şi caloric îţi va oferi energia de care ai nevoie, astfel încât nu te vei simţi balonată că ai mâncat prea mult, dacă bineînţeles şi tehnicile culinare folosite sunt unele dietetice (fără prăjit în ulei, fără sosuri îngroşate cu făină etc.).
De obicei, orice aliment de acest gen (pateu vegetal, chifteluţe, şniţele, plăcinte etc.) este încărcat caloric şi nu este foarte echilibrat din punct de vedere nutritiv. Încearcă să le faci acasă cu ingrediente de calitate, fără multă grăsime sau zahăr adăugat.
De preferat, alege lapte de soia, migdale, cocos, dacă se poate variante neîndulcite şi fără arome sau cât mai puţin îndulcite, şi iaurt de soia natur.
Brânzeturile vegetale ar trebui să fie compuse din diferite nuci sau seminţe hidratate ori nucă de cocos fără adaos de grăsimi trans (grăsimi hidrogenate sau parţial hidrogenate care trebuie evitate).
Nu în ultimul rând, pentru a alege un produs de calitate, nu uita să citeşti eticheta!