O noua tulburare: obsesia pentru hrana sanatoasa

Unele persoane fac o obsesie din acest stil de viata si incep sa traiasca la extreme, intr-un „glob de sti­cla”. Si astfel, se nasc noi afectiuni, de parca nu erau suficiente…
  • Publicat:
O noua tulburare: obsesia pentru hrana sanatoasa
O noua tulburare: obsesia pentru hrana sanatoasa

Traim intr-o lume murdara, in orase poluate, ne hranim cu „formule chimice”, bem apa contaminata, plantele sunt modificate genetic, pestele oceanic contine mercur, iar cel de crescatorie ne poate imbolnavi grav, pasarile sufera de gripa aviara, iar carnea de vita are sindromul vacii nebune – toate acestea sunt mesaje pe care le primim pe toate canalele media, foarte des.

Adaugam: traim in secolul obezi­ta­tii, suntem cobaii erei E-urilor, nu avem timp pentru a „trai cu noi insine”, maladiile grave arunca zilnic cu ghiulele in oameni din toate colturile lu­mii. Reactia fireasca este sa inlaturam toti acesti factori perturbatori la adresa sanatatii noastre si sa traim cat mai „sa­natos”.

Numai ca unele persoane fac o obsesie din acest stil de viata si incep sa traiasca la extreme, intr-un „glob de sti­cla”. Si astfel, se nasc noi afectiuni, de parca nu erau suficiente…

Este si cazul ortorexiei, o obsesie patologica de a consuma doar mancare sanatoasa. Pro­blema este ca ortorexicii ajung sa pre­fere foamea oricarui aliment din cauza ca nici unul nu este perfect „sanatos”.

Victimele sunt in special femei tinere, influentate poate (si in acest caz) de declaratiile actritelor care vrand sa-si construiasca o imagine pozitiva sustin cu tarie acelasi lucru: „mananc sanatos, doar alimente naturale”. Cele mai multe cazuri de ortorexie se intalnesc in tarile dezvoltate, evident.

„Hrana” ideala

Fara conservanti, fara coloranti, fara ele­mente modificate genetic, fara grasimi, neprelucrata chimic sau termic. Pe scurt: fructe si legume bio. Ortorexicii nu mai consuma alimente de baza, spre exem­plu lactate sau carne. Treptat, ajung la concluzia ca nimic nu este perfect sa­na­tos si reduc lista alimentelor cu bila alba.

De altfel, conteaza si vasele care intra in contact cu mancarea. Cele acceptate sunt din materiale naturale: ceramica, lemn. De asemenea, acestia se izoleaza, refuza sa mai calce pragul unui res­taurant sau sa raspunda favorabil unei invitatii la cina din partea unui prieten de teama ca vor fi pusi in postura de a manca alimente nesanatoase.

Din cauza dietei sarace adoptate, in organism se dezvolta carente importante de vitamine, minerale si alte elemente esentiale, acest fapt ducand la aparitia unor boli ca: hipotensiune arteriala, osteoporoza.

Citeste si Goana dupa alimente BIO
                Gradina botanica

Urmărește CSID.ro pe Google News
Ce trebuie sa stii despre nutrienti
Ce trebuie sa stii despre nutrienti