Cereale precum grâu, secară, orz conțin proteina numită gluten. Una dintre intoleranțele la ”modă” este cu siguranță cea la gluten chiar dacă a fost diagnosticată sau doar bănuită de persoana în cauză. Printre simptomele intoleranței la gluten se numără balonare, diaree, dureri abdominale. Am stat de vorbă despre subictul gluten cu Oana Trifu, expert în schimbarea stilului de viață, lifestyle blogger, absolvent al Facultății de Medicinăși al cursului Food and Nutrition in Health and Wellbeing la Harvard Extension School în 2017.
CSÎD: Oana, vorbești des despre gluten. Ce este glutenul?
Oana Trifu: Glutenul este o proteină regăsită în mod natural în cereale (grâu, orz, secară). Traducând pentru produsele din prezent, noi îl vom găsi de obicei în pâine, paste, produse de patiserie, biscuiți ș.a.m.d… cam tot ce are faină, are foarte probabil și gluten.
CSÎD: Ce rol pozitv are glutenul?
Oana Trifu: Glutenul dă elasticitate aluaturilor. Este „magia” care face pâinea moale și pufoasă. Acesta este și motivul pentru care de multe ori glutenul este adăugat suplimentar în aluaturi. Dacă întâlniți o pâine suspect de pufoasă, răsuciți ambalajul și cititi eticheta: s-ar putea să găsiți în lista de ingrediente și glutenul, pe lângă cel prezent în mod natural în cereala din care e făcut respectivul produs.
CSÎD: Din motive de sănătate diagnosticate sau doar bănuite sau poate pentru că este la modă printre adepții alimentației sănătoase, unele persoane renunță pentru diverse perioade la produsele cu gluten. Ce se întamplă când revii la produsele cu gluten, dacă ai avut o pauză?
Oana Trifu: Depinde foarte mult de ce ai renunțat. În cazul celiachiei, se recomandă evitarea pe viață a produselor care conțin gluten. Deci nu discutăm despre revenire. La sensibilitate, există un protocol de reintroducere după o perioadă de minim 5 săptămâni de excludere totală. Se introduc alimente o dată la 3 zile și se urmăresc foarte atent toate reacțiile corpului. Însă nu pot să insist suficient necesității de a avea un specialist ca partener de drum în această explorare a particularităților propriului organism.