Se vorbește mult în mediul online despre beneficiile postului intermitent atunci când vine vorba despre slăbire, dar și sănătate. Cu toate acestea, nu toate restricțiile alimentare au efecte benefice aplicate oricum. Am dezbătut subiectul postului intermitent cu Oana Trifu, expert în schimbarea stilului de viață, lifestyle blogger, absolvent al Facultății de Medicină și al cursului Food and Nutrition in Health and Wellbeing la Harvard Extension School în 2017.
CSÎD: Ce este postul intermitent?
Oana Trifu: Sunt foarte multe „clasificări” pe internet, din câte știu eu, niciuna oficială. Așa că îmi voi permite propria definiție: postul intermitent este un post negru mai scurt.
CSÎD: Care sunt variantele cele mai populare ale postului intermitent?
Oana Trifu: Cele mai populare variante de post intermitent sunt 16:8 sau 14:10. Dar având în vedere că oamenii mănâncă, în medie, 15 ore din 24 ore, orice reducere a intervalului acesta este un câștig. Cu toate acestea, eu țin să precizez de fiecare dată că nu faci nicio afacere dacă așezi fereastra de alimentare în opoziție față de cronobiologia corpului nostru.
CSÎD: Explică-ne, te rog.
Oana Trifu: Mai clar spus, dacă mănânci seara sau chiar noaptea nu aduci beneficii organismului. Corpul nostru este proiectat să mănânce pe lumină și să se odihnească pe întuneric. De altfel, există chiar un experiment în care un grup de persoane a fost rugat să mănânce o singură masă pe zi, iar grupul a ales seara această masă. După 8 săptămâni s-a constatat că au înregistrat valori crescute ale colesterolului rău precum și ale tensiunii arteriale. Deci, iată, o dovadă că nu ar trebui să ne așezăm de-a curmezișul naturii.
CSÎD: De ce este atât de popular postul intermitent?
Oana Trifu: „Libertate” este cel mai frecvent motiv pe care îl aud în consultații când vine vorba de postul intermitent. Dacă ar fi să construiesc un portret robot al persoanei care ține post intermitent, ar fi cel mai probabil un gurmand preocupat de sănătate și/sau siluetă.