Acizii graşi Omega 3 sunt esenţiali pentru sănătate, dar încercaţi să îi procuraţi prin alimentaţie.
Suplimentele cu Omega 3 (ulei de peşte) sunt indicate persoanelor cu boli cardiovasculare sau autoimune. Aceste suplimente însă trebuie administrate numai cu acordul medicului.
„Acizii graşi Omega 3 se obţin din alimente. Ei nu pot fi produşi de organism. S-a dovedit că acizii graşi Omega 3 îmbunătăţesc activitatea sistemului cardiovascular şi ajută la reducerea riscului de producere a infarctului miocardic şi a accidentului vascular cerebral, de creştere a trigliceridelor (există dovezi clare că acizii graşi Omega 3 pot reduce semnificativ nivelurile de trigliceride.
Cele mai mari avantaje se obţin după administrarea unei doze de 2 grame zilnic. În plus, se obţine o uşoară îmbunătăţire a lipoproteinelor cu densitate ridicată – HDL sau colesterolul bun) şi de instalare a aterosclerozei. De asemenea, acizii graşi Omega 3 par să amelioreze simptomele poliartritei reumatoide (administrarea de suplimente cu ulei de peşte în combinaţie cu medicamentele antiinflamatoare timp de 3 luni ameliorează redoarea matinală şi sensibilitatea articulaţiilor) – studiile nu au stabilit efecte similare şi pentru osteoartrită. Există unele dovezi că acizii graşi Omega 3 pot ajuta la îmbunătăţirea funcţiilor de cunoaştere şi la pierderea din greutate„, menţionează medic internist Mark Lee.
Sursele alimentare de acizi graşi Omega 3 sunt somonul, macroul, heringul, sardinele şi păstrăvul. Uleiul de peşte conţine atât acidul docosahexanoic (DHA), cât şi acidul eicosapentanoic (EPA). Printre alte surse de Omega 3 se numără uleiul de ricin şi de soia, seminţele de in, nucile şi germenii de grâu.
Suplimentele cu cu acizi graşi Omega 3 (uleiul de peşte) se găsesc sub formă de lichid, capsule şi tablete. Pentru majoritatea persoanelor cantitatea recomandată este de 3 grame zilnic (3.000 miligrame). O cantitate mai mare poate creşte riscul de hemoragii şi poate scădea răspunsul sistemului imunitar.
„Fiecare tip de acizi graşi Omega 3 are atât proprietăţi generale, comune celorlaţi, precum şi proprietăţi individuale unice (ALA şi EPA/DHA). Deci este mai bine să ne bucurăm de toate proprietăţile acestora. Deşi adesea considerăm că dacă o cantitate mică din ceva este bună, atunci o cantitate mai mare este şi mai bună, trebuie să avem grijă: o cantitate prea mare de acizi graşi Omega 3 poate creşte riscul de apariţie a atacurilor cerebrale, prin subţierea excesivă a sângelui. Timpul de sângerare este prelungit de consumul unei cantităţi de Omega 3 mai mari de 3 grame pe zi.
Consumul unei cantităţi prea mari de acizi graşi Omega 3 poate avea efecte dăunătoare asupra sistemului imunitar. Oamenii care iau anticoagulante şi/sau aspirină ar trebui să aibă grijă atunci când vor să modifice cantitatea de acizi graşi consumată şi ar trebui să ceară sfatul unui medic”, susţine dr. Steven G. Pratt în „SuperAlimente Rx”.