Dacă ești în căutarea unui pește sănătos, Organizația Mondială a Sănătății a dat verdictul! Este vorba de un pește albastru cu un profil nutrițional impresionant, care ajută la scăderea nivelului de colesterol. Peștele gras precum somonul, macroul, tonul sau sardinele conțin cantități generoase de omega-3, esențiali pentru sănătatea cardiovasculară, deoarece ajută la reducerea nivelului de trigliceride din sânge, la scăderea tensiunii arteriale și contribuie la prevenirea bolilor de inimă.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă consumul regulat de pește, inclusiv de pește gras, de cel puțin 2 ori pe săptămână.
Această recomandare se bazează pe multiplele beneficii pentru sănătate pe care le oferă consumul de pește. Vorbim despre peștele cunoscut științific sub numele de Scomber scombrus, numit în mod obișnuit Scrumbia albastră sau macroul de Atlantic. Acesta este un pește gras cu o serie mare de beneficii pentru sănătate.
„Macroul de Atlantic și macroul Atka conțin o cantitate mai mică de mercur și sunt recomandate”, a spus în 2021 pentru „Ce se întâmplă, Doctore?” nutriționistul Gianluca Mech.
Macroul de Atlantic conține mai mult potasiu decât banană, un aliment recunoscut în mod tradițional pentru bogăția sa în acest mineral. Potasiu este foarte important pentru a menține un echilibru adecvat al fluidelor din organism, pentru a regla tensiunea arterială și pentru a asigura o funcționare adecvată a mușchilor.
Din fericire, acesta este o opțiune sănătoasă și accesibilă, mai ales că în supermarketurile din România costă doar 20 lei/kg.
Iată cum arată profilul nutrițional al acestui tip de pește, nepreparat:
Proteine | g | 18.6 |
Calciu | mg | 12 |
Cupru | mg | 0.073 |
Fier | mg | 1.63 |
Fosfor | mg | 217 |
Magneziu | mg | 76 |
Mangan | mg | 0.015 |
Potasiu | mg | 314 |
Seleniu | µg | 44.1 |
Sodiu | mg | 90 |
Zinc | mg | 0.63 |
Colină (Vitamina B4) | mg | 65 |
Vitamina D (D2 + D3) | µg | 16.1 |
Retinol | µg | 50 |
Vitamina D3 (cholecalciferol) | µg | 16.1 |
Vitamina A, IU | IU | 167 |
Vitamina A, RAE | µg | 50 |
Vitamina D | IU | 643 |
Vitamina B1 – Tiamină | mg | 0.176 |
Vitamina E (alfa-tocoferol) | mg | 1.52 |
Vitamina B12 | µg | 8.71 |
Vitamina B2 – Riboflavină | mg | 0.312 |
Vitamina B3 (vit. PP) – Niacină | mg | 9.08 |
Vitamina B5 – Acid pantotenic | mg | 0.856 |
Vitamina B6 | mg | 0.399 |
Vitamina K (Filochinonă – vit K1) | µg | 5 |
Vitamina C | mg | 0.4 |
Vitamina B9 – Acid folic, DFE | µg | 1 |