Cercetatorii americani au descoperit ca interventiile chirurgicale de micsorare a stomacului la obeze sunt inutile, pentru ca senzatia de foame vine direct din creier. Specialistii au constatat ca pofta de a manca este strans legata de dezechilibrul chimic aflat la nivelul creierului, care le creeaza senzatia de foame continua.
Astfel, cercetatorii de la Universitatea Texas considera ca aceasta pofta nebuna de a manca mereu ceva nu are nici o legatura cu marimea stomacului, iar operatiile de liposuptie sau orice fel de interventie chirurgicala menita sa reduca considerabil greutatea unui individ nu au nici un fel de efect.
Pentru a ajunge la aceasta concluzie, specialistii au realizat un studiu pe un esantion de 43 de femei obeze, carora le-au scanat creierul inainte, in timpul si dupa masa. Rezultatele au aratat ca, imediat dupa consumarea unui produs, creierul acestor femei avea senzatia ca nu a mancat absolut nimic.
Mai mult, cercetatorii au constatat ca singurul moment de satisfacere a creierului era acela în care pacientele mancau. „Acest studiu indica faptul ca persoanele obeze au mai putini receptorii dopaminergici, iar acestia au roluri cheie in multe procese, inclusiv de control. Pentru ca aceste persoane sa atinga starea de satisfactie, cel putin din punct de vedere al mancarii, trebuie sa consume cantitati foarte mari”, precizeaza Eric Stice, coordonatorul studiului.