Oţetul de mere se clasează printre superalimentele momentului, iar asta pentru că se zvoneşte că este de ajutor în lupta cu diabetul de tip 2 şi în privinţa albirii dinţilor. Totodată se vorbeşte şi că ar fi ideal în procesul de slăbire, doar că impactul ar fi unul subtil, susţine Carol Johnston, profesor la Şcoala de Nutriţie şi Sănătate din cadrul Universităţii din Arizona.
Johnston a studiat oţetul şi efectele sale asupra sănătăţii timp de mai mult de zece ani. Deşi cercetarea sa nu a fost asociată cu o pierdere semnificativă în greutate, un studiu din 2009 din Japonia arată că dacă înghiţi două linguriţe de oţet diluat, de două ori pe zi, poţi ajunge ca după 12 săptămâni să scazi în greutate aproape 2 kilograme. De asemenea, Johnston susşine că echipa de cercetători japonezi are studiile făcute pe animalele din laborator, iar acestea sugerează schimbări metabolice care susţin scăderea în greutate.
”Există câteva dovezi în privinţa acidului acetic care se regăseşte în oţet şi care poate avea legătură cu grăsimea din metabolism”, explică. ”Doar că nu a fost examinată adecvat pe oameni, motiv pentru care nu ştim cât este de eficient”, a continuat Johnston.
Mai mult, câteva date sugerează că oţetul diluat poate avea impact şi asupra glicemiei, în special în faza de pre-diabet, diferenţele fiind vizibile în valoarea glicemică după masă.
Toate tipuri de oţet conţin acid acetic, un ingredient cheie datorită căruia au loc toate aceste schimbări digestive sănătoase. Din fericire, dieta Mediteraneană presupune consumul de oţet balsamic sau de vin roşu, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care este considerată una dintre cele mai sănătoase diete. Se menţionează consumul de oţet diluat cu apă, deoarece acesta poate produce deteriorarea gâtului şi a esofagului. Se recomandă consumul celor două linguriţe de oţet diluat chiar înainte de masă.