Ouăle – de ce TREBUIE să le includeţi în meniu chiar dacă aveţi probleme cardiovasculare

De mulţi ani ni s-a inoculat ideea că ouăle nu ar fi sănătoase pentru persoanele care suferă de afecţiuni cardiace, ba dimpotrivă, le-ar putea pune în pericol starea de sănătate. Iată însă că noi dovezi vin în favoarea acestor surprinzătoare alimente!
  • Publicat:
Ouăle - de ce TREBUIE să le includeţi în meniu chiar dacă aveţi probleme cardiovasculare

De mulţi ani ni s-a inoculat ideea că ouăle nu ar fi sănătoase pentru persoanele care suferă de afecţiuni cardiace, ba dimpotrivă, le-ar putea pune în pericol starea de sănătate. Iată însă că noi dovezi vin în favoarea acestor surprinzătoare alimente!

Potrivit unui studiu efectuat recent la Universitatea Yale, consumul de ouă, atât în cazul femeilor, cât şi al bărbaţilor diagnosticaţi cu boli coronariene nu este chiar aşa de dăunător precum credeam. Participanţii la studiu au fost împărţiţi în trei grupuri cărora li s-au servit 2 ouă, jumătate de ceaşcă de înlocuitor al ouălor şi respectiv o masă foarte bogată în carbohidraţi la micul dejun.

Totul s-a derulat pe o perioadă de 6 săptămâni, iar la final specialiştii le-au analizat starea de sănătate. Cei din primul grup, care au mâncat 2 ouă zilnic la micul dejun, precum şi cei din al doilea grup care primiseră înlocuitorul, nu au suferit nici o schimbare negativă la nivelul colesterolului, presiunii arteriale, nu s-au îngrăşat şi nu le-a fost afectată funcţia endotelială (echilibrul stabilit între factorii vasodilatatori şi cei vasoconstrictori produşi de celulele endoteliale, disfuncţia cauzează insulinorezistenţă şi diabetul zaharat).

Prin urmare, experţii ne îndeamnă că consumăm ouă întregi fără teamă, chiar şi în acele cazuri în care există un diagnostic de boală coronariană.

Beneficii pentru persoanele care suferă de sindrom metabolic

O altă serie de cercetări, efectuate la University of Connecticut, sugerează că includerea ouălor întregi în alimentaţie ar putea avea efecte pozitive şi asupra nivelului de colesterol bun (HDL) din organism, în cazul persoanelor suferind de sindrom metabolic. Potrivit experimentului condus de către experţii din Connecticut, cei ce urmează o dietă săracă în carbohidraţi, pot consuma chiar şi 3 ouă pe zi căci la final vor observa îmbunătăţiri în starea lor de sănătate.

După 12 săptămâni de observaţii, voluntarii care s-au supus eperimentului şi au urmat această dietă au avut parte de surprize plăcute: colestrolul HDL a ajuns la un nivel sănătos, iar organismul şi-a îmbunătăţit capacitatea de a elimina colesterolul rău (LDL) din sânge.

În concluzie, ouăle reprezintă alimente funcţionale ce pot reduce riscul de boli cardiovasculare mai ales la persoanele suferind de sindrom metabolic.

Şi pentru cei ce vor să slăbească ouăle reprezintă o opţiune valabilă

Un alt studiu, de această dată efectuat la University of Missouri, a făcut o comparaţie între beneficiile unui mic dejun normal, bazat pe proteine provenind din combinaţia lapte-cereale, un mic dejun incluzând ouă, adică proteine de calitate superioară, respectiv saltul peste micul dejun la tinerii supraopnderali.

Ei bine, cu toate că vorbim despre persoane care urmăreau să scadă în greutate, se pare că acelea care au consumat ouă şi şuncă de porc la micul dejun au înregistrat cele mai bune rezultate căci foamea le-a ocolit de-a lungul zilei, s-au simţit mai sătule şi nu au cedat tentaţiei de a apela la gustări nesănătoase între mese.

Prin comparaţie, indivizii care au sărit peste micul dejun, au avut de înfruntat senzaţia de foame toată ziua. Avantajele grupului celor care au preferat laptele cu cereale la micul dejun s-au dovedit a fi mai puţine decât în cazul celor care au ales ouăle, însă net superioare celor care au sărit peste prima masă a zilei.

De asemenea, persoanele care s-au hrănit bine dimineaţa, cu ouă şi şuncă, nemafiind înfometate de-a lungul zilei, au reuşit să-şi menţină greutatea sau să scadă uşor, prin comparaţie cu restul în cazul cărora nu s-au observat îmbunătăţiri de acest fel.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult