Ouăle de gâscă – informații nutriționale, calorii, colesterol, beneficii, rețete

  • Publicat:
Ouăle de gâscă – informații nutriționale, calorii, colesterol, beneficii, rețete
Sursa foto: Shutterstock

Deși nu prea se găsesc pe la noi, din păcate, ouăle de gâscă sunt foarte nutritive și perfecte la dietă. Desigur, mâncate cu măsură, ca orice alt aliment. Gâștele sunt crescute pentru ouă și carne de peste 3.000 de ani. China este campioană la acest capitol, urmată la mare distanță de Egipt, Polonia și Ungaria. În România poți avea norocul să găsești ouă de gâscă doar prin piețe, dar destul de rar, pentru că aceste păsări nu prea mai sunt crescute în gospodării. 

Ouăle de gâscă sunt foarte asemănătoare cu ouăle de găină din punctul de vedere al gustului. Dimensiunea și coaja sunt însă cu mult diferite. De exemplu, oul de gâscă este mult mai mare decât cel de găină, cam de 3 ori mai mare. Iar coaja este mai groasă, deci mai greu de spart.

Și-ar mai fi o diferență, respectiv mărimea gălbenușului. În cazul oului de gâscă, gălbenușul este mai mare decât cel al oului de găină, mai vâscos și are o culoare portocalie mai intensă, dacă pasărea este crescută natural.

Poți găti ouăle de gâscă în fel și chip – fierte, poșate, ochiuri, omletă la tigaie, la cuptor, souffle, le poți pune în paste, în compoziția de clătite, pandișpan sau în tot felul prăjituri. Indiferent cum le gătești, poți fi sigură că gustul lor va fi grozav și, mai important decât atât, îți vor ține de foame mult timp.

Află mai jos câte calorii au ouăle de gâscă, ce vitamine și alte substanțe nutritive conțin, ce beneficii au pentru sănătatea și silueta ta și cum le poți găti.

https://www.csid.ro/dieta-sport/dieta-si-nutritie/oua-albe-sau-maro-care-sunt-mai-bune-si-care-este-diferenta-dintre-ele-19251012/

Ouăle de gâscă – valori nutriționale și calorii

Un ou de gâscă are, în general, peste 10 centimetri lungime, un diametru de 7 centimetri și aproximativ 150 de grame (două treimi este apă). Deci este cam de 3 ori mai mare decât un ou de găină, și ca dimensiune, și ca greutate. Coaja este albă și, cum am menționat, mult mai greu de spart.

Oul de gâscă are, în medie, 260 de calorii, 20 de grame de proteine, 19 grame de grăsimi, 1.200 miligrame colesterol vs 186 miligrame, cât are oul de găină (aviz, deci, celor care au deja colesterolul mare, să nu facă excese), 200 miligrame sodiu, 300 miligrame potasiu și aproape 2 grame de carbohidrați.

https://www.csid.ro/dieta-sport/retete-culinare/oua-umplute-cu-maioneza-11809647/

Iată ce alte substanțe nutritive conține un ou de gâscă:

  • vitamina A – 270 micrograme
  • vitamina B – 127 micrograme
  • vitamina D – 2,5 micrograme
  • vitamina E – 2 micrograme
  • calciu – 86 miligrame
  • fier – 5 miligrame
  • magneziu – 23 miligrame
  • zinc – 2 miligrame
  • seleniu – 53 micrograme
  • retinol – 260 micrograme
  • tiamină – 0,2 miligrame
  • riboflavină – 0,6 miligrame
  • acid folic – 110 micrograme
  • colină – 380 miligrame

În plus, ouăle de gâscă sunt bogate în numeroși aminoacizi cu rol extrem de important pentru sănătate: triptofan, izoleucină, lizină, metionină, cisteină, fenilalanină, tirozină, arginină, acid aspartic, glicină, prolină, serină etc.

Ce beneficii are consumul de ouă de gâscă

Ouăle de gâscă sunt foarte nutritive, dar atenție la conținutul de colesterol și grăsimi, deci nu exagera cu cantitatea.

Iată care sunt efectele benefice ale consumului de ouă de gâscă asupra sănătății tale:

Ajută la dezvoltarea sănătoasă a creierului fătului și poate crește șansele de a rămâne însărcinată, datorită conținutului mare de acid folic. Găsești acid folic din belșug și în avocado, sparanghel sau ficat de pasăre.

Susține sistemul imunitar și te ferește de diverse infecții, datorită numeroaselor vitamine și minerale pe care le conțin. De asemenea, aceste substanțe nutritive conferă energie și țin la distanță oboseala.

Sunt excelente surse de proteine, care mențin sațietatea pe termen lung, sprijină metabolismul și ajută la dezvoltarea musculaturii.

Previn bolile de inimă și anemia, datorită conținutului crescut de fier și potasiu. Aceste două substanțe sunt foarte importante pentru producția de eritrocite bogate în hemoglobină, întărirea imunității, vindecarea rapidă a rănilor și sănătatea inimii.

Ouăle de gâscă sunt bune pentru oase și dinți, deoarece conțin calciu și fosfor. Aceste minerale sunt extrem de importante pentru prevenirea osteoporozei.

Consumul de ouă de gâscă ajută și la menținerea sistemului nervos. Vitamina B2 are rol de relaxare și poate avea rol benefic și în ceea ce privește ameliorarea durerilor de cap și vindecarea ulcerelor bucale.

Ouăle de gâscă pot fi benefice și persoanelor cu boli de ficat sau fumătorilor, deoarece ajută la curățarea organismului de toxine și metale grele.

Conținutul crescut de betacaroten din ouăle de gâscă este benefic și pentru vedere. Iar luteina din ouă ajută la îmbunătățirea memoriei și a puterii de concentrare.

Albușul de ou de gâscă poate fi folosit în măștile de față antiacnee, deoarece albumina curăță în profunzime pielea și reglează secreția de sebum. Poți combina albușul de ou cu pastă de avocado, miere și ananas.

Rețete cu ouă de gâscă

Așa cum spuneam la început, poți găti ouăle de gâscă în numeroase moduri.

Ouă de gâscă fierte

Dacă vrei să le fierbi, ține cont că timpul trebuie să fie mai lung decât în cazul ouălor de găină.

De exemplu, pentru ouă de gâscă moi, acestea trebuie fierte 10 minute. Pentru ouă cu gălbenuș tare, 13-15 minute.

Le poți consuma ca atare sau umplute cu maioneză, muștar sau hrean, alături de felii de pâine prăjită și felii de ardei gras.

Rețetă de omletă din ouă de gâscă

Ingrediente: 2 ouă, puțin bacon, kaizer sau șuncă, sare, piper, ceapă verde, pătrunjel, 1 lingură de ulei pentru prăjit.

Mod de preparare: prăjește baconul într-o tigaie, apoi adaugă ceapa și ouăle bătute, pătrunjelul, sarea și piperul, după gust. Lasă omleta să se gătească pe fiecare parte. Poți face omletă din ouă de gâscă și la cuptor, urmând pașii de aici. 

Vezi mai jos o rețetă de omletă cu ouă de gâscă, bacon și ceapă:

Rețetă de ouă de gâscă ochiuri

Ingrediente: 2 ouă, sare, piper, parmezan ras, ulei.

Mod de preparare: sparge ouăle în boluri separate, apoi toarnă-le, pe rând, într-o tigaie încăpătoare cu ulei încins, la foc mediu. Toarnă ulei cu o lingură peste ouă ca să se gătească sau, dacă vrei să folosești mai puțin ulei, întoarce ouăle de pe o parte pe alta ca să se gătească gălbenușul. Scoate ouăle pe farfurie, condimentează cu sare, piper și presară pe deasupra puțin parmezan ras.

Vezi mai jos cum se gătesc ouăle de gâscă ochiuri fără mult ulei:

Rețetă de souffle din ouă de gâscă

Ingrediente: 3 ouă de gâscă, 2 linguri de făină, 250 mililitri lapte, 50 grame brânză cheddar rasă, sare și piper.

Mod de preparare: încălzește laptele într-o oală și adaugă brânza rasă când laptele este fierbinte, dar nu fiert. Lasă pe foc până brânza se topește și amestecă încontinuu în acest timp, ca să nu aibă compoziția cocoloașe. Trage deoparte oala și lasă compoziția să se răcească.

Bate ouăle într-un castron, adaugă făina, sarea și piperul și mixează bine. Adaugă compoziția în oala cu lapte și brânză topită. Pune compoziția într-o tavă și introdu-o la cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius. Lasă la copt la o temperatură de 220 de grade Celsius pentru cel mult 20 de minute și servește souffleul cât este fierbinte.

Poți adăuga în compoziție cubulețe de șuncă, ardei gras, ciuperci feliate, ceapă verde și orice condimente îți plac.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”