Dacă eşti un aventuros culinar şi mai ales un consumator înrăit de ouă, probabil ai observat prezenţa ouălor de raţă în meniurile restaurantelor, pe rafturile marilor magazine, dar şi pe lista vânzătorilor locali. Oul de raţă este cu aproximativ 50% mai mari decât oul de găină şi conţine un gălbenuş mult mai mare şi mai cremos pe care multe persoane îl adoră datorită gustului intens. De asemenea, comparativ oului de găină, chiar şi coaja este complet diferită şi poate avea o varietatea de culori de la albastru pal şi albastru verzui, până la gri şi ocazional alb.
Ouăle sunt surse excelente de proteină de calitate. Conţin toţi aminoacizii esenţiali de care organimul are nevoie şi, în plus, gălbenuşul este bogat în grăsime şi colesterol, la fel şi în vitamine şi minerale. Un ou de raţă are valori nutriţionale mai mari decât oul de găină, în principiu datorită dimensiunii lui. Un ou de raţă de dimensiune medie cântăreşete undeva la 70 de grame, în timp ce un ou mare de găină poate ajunge la 50 de grame. Mai jos îţi prezentăm o comparaţie a valorilor nutriţionale ale ouălor de raţă şi găină, pe suta de grame.
În general ouăle sunt considerate alimente ideale în dietă datorită nutrienţilor pe care îi deţin. Pe lângă faptul că au numeroşi compuşi, aceştia vin la pachet cu beneficii pentru sănătatea organismului.
Gălbenuşul de ou de raţă are o nuanţă de oranj-gălbui mult mai intensă datorită pigmenţilor numiţi carotenoide. Aceştia sunt compuşi antioxidanţi care protejează celulele şi ADN-ul de deteriorarea oxidativă, care poate duce la apariţia bolilor cronice.
Carotenoidele principale care se regăsesc în gălbenuşul de ou sunt: carotenul, luteina, zeaxantina şi cryptoxantina care sunt asociate unui risc scăzut de degenerare maculară apărută odată cu înaintarea în vârstă, cataractă, boli cardiovaculare şi anumite tipuri de cancer.
De asemenea, gălbenuşul este bogat în lecitină şi colină. Colina este o vitamină similară unui nutrient esenţial pentru sănătatea membranelor celulare, a creierului, neurotransmiţătorilor şi sistemului nervos. În schimb, lecitina este convertită de organism în colină.
Pentru că este un aliment bogat în proteine, protejează corpul de infecţii. Cercetătorii au identificat mai mulţi compuşi din albuşul de ou care au proprietăţi antibacteriene, antivirale şi antifungice.
În ciuda potenţialelor beneficii pentru sănătate, ouăle de raţă nu sunt o alegere bună pentru toată lumea.
Alergii. Proteina din ou este un alergen comun, în special în rândul copiilor. Simptomele pot varia de la urticarie, la indigestie, vărsători sau diaree. În cazurile severe, alergia alimentară poate provoca anafilaxia, care afectează respiraţia şi poate fi un real pericol pentru viaţă. Proteinele din oul de raţă şi găină sunt similare, dar nu identice, motiv pentru care unele persoane pot dezvolta alergii doar la un singur tip de ou.
Boli cardiovasculare. Ouăle de raţă au un nivel crescut de colesterol, dar multe studii sunt de părere că acesta nu reprezintă un pericol în privinţa persoanelor sănătoase. În schimb, din cauza acestui nivel crescut de colesterol, ouăle de raţă nu sunt sigure pentru toată lumea, în special pentru persoanele care suferă de diabet sau au istoric de familie cu boli cardiovasculare.
Unele cercetări sugereaz că şi colina care se regăseşte în gălbenuş poate reprezenta un factor de risc pentru bolile de inimă. Bacteria din tractul gastrointestinal transformă colina într-un compus numit trimetylamină N-oxid (TMAO) care reprezintă un risc crescut de boli cardiovasculare. Persoanele care au o dietă bogată în grăsimi produc mai mult TMAO.