(P) Cum să consumi carne bio într-un mod sănătos: contează dacă preferi carne de vită, porc sau pui?

Carne bio, carne organică și carne convențională - care e varianta sănătoasă? Poți mânca doar carne de vită bio sau ai nevoie să diversifici dieta? Aici discutăm despre acest subiect.
  • Publicat:
(P) Cum să consumi carne bio într-un mod sănătos: contează dacă preferi carne de vită, porc sau pui?
(P) Cum să consumi carne bio într-un mod sănătos: contează dacă preferi carne de vită, porc sau pui?

Carne bio, carne organică și carne convențională – care e varianta sănătoasă? Poți mânca doar carne de vită bio sau ai nevoie să diversifici dieta? Aici discutăm despre acest subiect.

O dietă echilibrată include, bineînțeles, carne. Ei bine, contează foarte mult calitatea sa. Din acest motiv, diferența dintre carne convențională și carne bio este de la cer la pământ. Vom vorbi, mai întâi, despre carnea convențională, ca să avem loc de comparație. Pentru început, vom vorbi despre calitatea sa în materie de textură și dimensiuni.

De ce e carnea convențională atât de apoasă?

Indiferent că vorbim de vită, pui sau porc, carnea convențională (adică cea pe care o găsești la orice magazin de colț de bloc, la preț cât mai mic) este descrisă de mulți dintre noi ca fiind apoasă și ațoasă, având atât un gust fad, cât și o textură neplăcută. Luăm exemplu puiul: dacă pui foarte multe condimente doar ca să obții un gust din acea carne, înseamnă că s-ar putea să nu fie un pui foarte calitativ. Desigur, nu spunem că e greșit să pui condimente pe pui, din contră, e chiar indicat, dar ce te faci când simți doar gustul condimentelor și atât?

Pe scurt, dă cu virgulă. Ei bine, deseori, carnea convențională este crescută într-un mod cât mai rapid: e pompată cu hormoni, bietele animale sunt crescute în condiții execrabile, fără să vadă lumina zilei, trăind înghesuite în crescătoriile respective. Aceste practici fac ca produsul final să fie cât mai mare, cât mai aspectuos, doar că rămân pe loc secundar calitatea și proprietățile nutriționale. Ai văzut, cu siguranță, piepturi de pui imense, dar care, odată ce le-ai prăjit, își înjumătățesc dimensiunea.

Există, bineînțeles, și fermieri cu suflet, cărora le pasă de animalele lor. Totuși, dat fiind faptul că cererea de carne este atât de mare în România, unde carnea este considerată legumă, totul se produce ca pe bandă rulantă. Așadar, înainte să cumperi o țiplă de mici la preț de nimic, gândește-te mai întâi la viața pe care a dus-o acel animal – ai mânca mai degrabă mici sau burgeri din carne de vita bio, știind că vita a păscut liniștită până la sacrificare, sau mici de la vite care au stat înghesuite într-o hală toată viața lor și au fost injectate cu hormoni de creștere? Alegerea este în mâinile tale. Știm, prețurile sunt greu de comparat, dar când e vorba de sănătate, e cam greu să te uiți după etichete – de aici, a răsărit și schimbarea spre vegetarianism și veganism.

Cum să consumi carne într-un mod sănătos? Mănânci carne bio!

Nimic nu se compară cu un pui crescut la țară, pe care-l iei direct de la fermier. Din păcate, mulți nu au opțiunea. Așadar, varianta apropiată este carnea bio, cu etichete care atestă faptul că animalele au avut un trai decent și au fost tratate cu respect.

Desigur, ținând cont că vorbim de un stil de viață sănătos, totul trebuie consumat cu moderație, inclusiv carnea de orice fel. Dacă mănânci zilnic carne și preparate procesate precum salamul, chiar și bio, acestea pot dăuna sănătății. Poți alege, în schimb, alternative precum soia și tofu în timpul săptămânii, iar în weekend, te poți delecta cu o friptură suculentă de vită. Vei vedea că altfel apreciezi gustul cărnii, atunci când nu o consumi zilnic.

Urmărește CSID.ro pe Google News