(P) Iaurtul probiotic – porţia ta de sănătate zilnică

Încă din fragedă copilărie, asociem iaurtul cu sănătatea. Părinţii şi bunicii noştri nu conteneau să ne explice cum iaurtul ne ajută să avem oase sănătoase, unghii frumoase şi dinţi puternici. Iaurtul este o sursă de calciu importantă la orice vârstă. Astăzi însă, ştim mai multe despre iaurturi şi cum ne ajută în menţinerea sănătăţii şi a stării de bine a organismului. Să aflăm mai multe despre bacteriile probiotice, deosebit de importante pentru menţinerea florei intestinale echilbrate şi implicit a sănătăţii.
  • Publicat:
(P) Iaurtul probiotic – porţia ta de sănătate zilnică

Încă din fragedă copilărie, asociem iaurtul cu sănătatea. Părinţii şi bunicii noştri nu conteneau să ne explice cum iaurtul ne ajută să avem oase sănătoase, unghii frumoase şi dinţi puternici. Iaurtul este o sursă de calciu importantă la orice vârstă.

Astăzi însă, ştim mai multe despre iaurturi şi cum ne ajută în menţinerea sănătăţii şi a stării de bine a organismului. Să aflăm mai multe despre bacteriile probiotice, deosebit de importante pentru menţinerea florei intestinale echilbrate şi implicit a sănătăţii.

Iaurturile probiotice – scurtă istorie şi beneficii

Să începm aşadar cu începutul şi să lămurim  “ce sunt probioticele”? Denumite sugestiv, de la cuvintele din limba greacă  ”pro“ şi ”bios“ care înseamnă “pentru viaţă,” probioticele sunt, de fapt, bacterii sau fermenţi benefici pentru organism. Bacteriile probiotice sunt selecţionate pentru capacitatea de a supravieţui trecerii prin stomac (acidităţii gastrice şi enzimelor digestive), pentru a ajunge vii în intestine, unde îşi exercită efectele benefice asupra florei intestinale. O floră intestinală sănătoasă împiedică înmulţirea unor bacteria dăunătoare, dar exercită şi alte roluri în cadrul proceselor ce au loc în tubul digestive.

Cele mai cunoscute şi appreciate bacteria probiotice sunt Bifidobacteriile. Acestea se găsesc în mod natural în organismul nostru, ca parte din flora intestinală. Cantitatea de bifidobacterii din tubul digestive este importantă (cca 80% din flora) la sugarul alimentat la sân, dar se diminuează la adult, din cauza mai multor factori, precum modelul alimentar, tratamentele cu antibiotice, consumul de alcool, înaintarea în vârstă etc. De aceea, trebuie să ne susţinem în mod constant echilibrul florei intestinale, prin consumul zilnic de iaurt probiotic.

Bifidobacteriile din compoziţia iaurturilor contribuie la menţinerea sau refacarea florei intestinale, al cărui echilibru este atât de important pentru sănătatea noastră.

Iată de ce e important să consumăm zilnic iaurt

Iaurtul este cel mai cunoscut, apreciat şi consumat aliment probiotic, cu beneficii dovedite atât prin proba timpului, cât şi prin studiile clinice efectuate în ultimele decenii. Deşi există din vechime, iaurturile probiotice au atras atenţia lumii ştiinţifice doar în ultimul secol.

Savantul Ellie Metchnikoff de la Institutul Pasteur din Paris, considerat precursorul conceptului de probiotice, a publicat în 1907 o teorie potrivit căreia bacteriile lactice ar putea chiar prelungi viaţa, pentru că inhibă procesele de putrefacţie a resturilor alimentare la nivelul intestinului, procese care generează compuşi toxici, dăunători organismului. De aceea Metchnikoff recomandă consumul de lapte fermentat în fiecare zi. Studiile sale privind bacteriile lactice au fost continuate de savanţii japonezi, care au lansat în 1977 primele iaurturi cu bifidobacterii, de ale căror beneficii ne bucurăm şi astăzi.

Istoria probioticului Bifidus Actiregularis

Primele iaurturi Danone, fabricate în anului 1919 la Barcelona, utilizau femenţi lactici provenind de la Institutul Pasteur din Paris, rezultat al muncii echipelor de cercetare, pe baza studiilor profesorului Metchnikoff. Preocuparea pentru a oferi consumatorilor iaurturi benefice sănătăţii s-a concretizat şi într-o colecţie de peste 4.500 de tulpini de bacterii lactice, selecţionate de Danone din produse fabricate artizanal, din diverse regiuni din lume.

Bifidobacterium lactis, cod internaţional CNCM I 2494, cunoscut şi sub denumirea comercială Bifidus Actiregularis, este un probiotic selectat de Danone în urmă cu aproximativ 30 de ani, dintr-un produs lactat pregătit în gospodărie, şi este utillizat exclusiv în Activia. Fiecare pahar de Activia conţine mai mult de 4 miliarde de fermenţi Bifidus Actiregularis, în plus faţă de fermenţii obişnuiţi din iaurt – Lactobacillus bulgaricus şi Streptococcus termophilus.

 

Astăzi, Activia este cel mai consumat iaurt din lume.

Un iaurt obişnuit conţine, conform standardelor,10 milioane de bacterii lactice (Lactobacillus bulgaricus şi Streptococcus termophilus) vii per gram. Un iaurt Activia conţine 100 milioane de bacterii din cultura de fermentare de iaurt PLUS încă 100 de milioande bifidobacterii,  în 1 gram de iaurt.

Comparativ cu bacteriile uzuale de fermentare a iaurtului, bifidobacteriile din Activia au o rată de supravieţuite mai mare la trecerea prin bariera gastrică acidă, fapt dovedit prin studii clinice. În ultimii ani, echipele de cercetare au pus în evidenţă acţiuni benefice ale iaurtului probiotic Activia în modularea florei intestinale şi chiar în modularea unor regiuni din creier, prin intermediul interacţiunii dintre sistemul nervos central şi sistemul nervos enteric.

Aşadar, Activia este iaurtul probiotic nr 1 în lume, cu o istorie de 28 de ani. Activia numără în lume cca 300 de milioane de consumatori, care trăiesc în 75 de ţări de pe 5 continente.

Activia este prezent în Romania de 14 ani. Brandul este fabricat aici din  anul 2001 şi se exportă cu succes în alte 6 ţări. Portofoliul mărcii cuprinde acum 28 de sortimente de iaurturi cu Bifidus Actiregularis.

Activia este marca de iaurt cu cea mai extinsă ofertă de produse, acoperind toate preferinţele consumatorilor : iaurt simplu, iaurturi cu cereale integrale şi fructe, iaurturi de băut cu sau fără fructe, gama de mic dejun, cât şi iaurturi dietetice cu fructe, cu 0% grăsime, cu fructoză şi îndulcitori.

Potrivit raportului Best Buy Awards pentru Romania ediţia 2013/2014, realizat de ICERTIAS, Activia este iaurtul care oferă cel mai bun raport calitate/preţ pe segmentul de probiotice de pe piaţa românească.

Urmărește CSID.ro pe Google News