Pachețelul pentru școală: 10 sfaturi și 10 exemple de la medicul nutriționist

Începe școala și, pe lângă rechizite părinții trebuie să pregătească și pachețelul pentru școală. Iată 10 sugestii sănătoase oferite de medicul nutriționist.
Pachețelul pentru școală: 10 sfaturi și 10 exemple de la medicul nutriționist
Pachețelul pentru școală: 10 sfaturi și 10 exemple de la medicul nutriționist

Începe școala și, pe lângă rechizite, ghiozdane și uniforme părinții trebuie să pregătească și pachețelul pentru școală. Astfel, revine din partea pacienților mei întrebarea „Doamna doctor, ce să îi pun copilului la gustare?”. Dacă vara a fost (mai) simplu să organizam mesele, atunci când pe lângă mofturi și preferințe se adaugă și restricții legate de transportul și temperatura la care este păstrat pachețelul lucrurile devin complicate. Iar dacă este vorba despre un copil care învață după-amiaza și pachețelul ține loc de masa de prânz lucrurile devin și mai complicate. Aud des în cabinet:

  • Doamna doctor, nu vrea pachețel de acasă. Vrea să îi dau bani să își ia ceva de la magazin.
  • Doamna doctor, nu mă înțeleg cu el. Nu pot să îi pun decât chips-uri la pachet.
  • Doamna doctor, spune că restul colegilor vin cu ciocolata și îi este poftă.
  • Mihaela, spune să nu îi dau nimic pentru că oricum nu mănâncă
  • Nu mai știu ce să îi pun. Orice fel de sandviș îi fac spune că miroase urât până la pauză!

Daca vă simțiți simți pierduți sau iritați când vine vorba despre pachețelul copilului vin cu 10 sfaturi de urmat și 10 exemple de încercat cu care îi ajut pe pacienții mei.

10 sfaturi privind pachețelul pentru școală

  1. Agreați cu copilul conținutul pachețelului, altfel vă ajunge direct la coș.
  2. Folosiți argumente pe limba copiilor. “Roșiile te fac sănătos” nu reprezintă o motivație pentru majoritatea copiilor pe care îi văd eu în cabinet. Dar aveți o șansă cu “Vezi roșiile, sunt rotunde ca o minge și daca le mănânci o să arunci mai sus la coș!” pentru copiii mai mici sau “Roșiile conțin luteină și zeaxantină care protejează ochii de lumina albastră a telefoanelor și tabletelor” pentru copiii mai mari.
  3. Pachețelul trebuie să conțină o gustare sau o masă, nu un desert.
  4. Pachețelul nu trebuie să conțină alimente procesate, dulciuri sau snack-uri sărate.
  5. Pachețelul trebuie să varieze de la o zi la alta și să nu îi deranjeze pe ceilalți. Evitați alimentele cu miros puternic gen zacusca, pasta de peste.
  6. Pachețelul ideal are alimente colorate. Dar culorile vin din fructe și legume nu din drajeuri vopsite.
  7. Dacă este cumpărat de către un copil mai mare este important să îl învățați să facă alegeri corecte. Unul dintre skill-urile importante cu care pleacă pacienții mei din cabinet este abilitatea de a face alegeri în orice situație. Fie că sunt acasă cu tot ce vor la dispoziție sau la benzinăria de pe autostrada.
  8. Nu încercați să țineți pasul cu alți părinți. Explicați-i copilului că fiecare familie are regulile ei, fiecare părinte face ce crede el că este mai bine pentru copiii lui și că în familia voastră știți cum să mâncați pentru a crește puternici.
  9. Acceptați că îi poate fi poftă copilului de ceea ce vede la colegi și rugați-l să vă spună. Îl puteți învață să aștepte. “Mâncam și noi o bucățică de ciocolată, dar la desert” sau “Gătim împreună în weekend super brioșe cu banane și fulgi de ciocolată, ce spui?”. Îl puteți învață că unele alimente pur și simplu în familia voastră știți că vă fac rău. Sau dacă este mare, îi puteți explica că poate deja să își facă singur alegerile, independent de ce aleg colegii lui să facă.
  10. Pentru copiii mai mici un ambalaj colorat, un șervețel cu personajul preferat, un bilețel drăgăstos pot face conținutul mai atrăgător. Pentru copiii mai mari, o caserola cool vă poate ajuta.

10 idei pentru pachețelul pentru școală

Când vine vorba de exemple, încerc să îmi învăț pacienții principiile. Dacă este vorba de o gustare ea trebuie să îi ofere copilului nutrienți și nu calorii goale. Gustarea vine în completarea meselor copilului. Dacă este vorba de o masă la pachet însă, ea trebuie să respecte regula farfuriei și să conțină proteine, legume, carbohidrați. Odată înțeles principiul, vă puteți juca cu alimentele în funcție de preferințele copilului.

  1. Un fruct, o brânzică ambalată individual/o felie de cașcaval, ementaller, o felie de pâine prăjită/o lipie mică/felii de baghetă
  2. Bețișoare de morcov, o felie de pâine prăjită/o lipie mică/felii de baghetă, brânză de capră
  3. Câteva nuci/migdale (Atenție dacă aveți copii cu alergii în clasă!), un fruct, un iaurt de băut
  4. Un wrap din lipie, brânză tartinabilă, legume
  5. O brioșă aperitiv făcută în casă (poate avea brânză, cașcaval, legume)
  6. Sandviș(uri) cu carne la grătar și legume, un fruct
  7. Un wrap cu sos de iaurt, fășii de carne la grătar, legume, un fruct
  8. O caserolă cu câteva nuci/migdale (Atenție dacă aveți copii cu alergii în clasă!), halloumi la grătar (merge și rece), fruct și pâine/lipie/wassa
  9. Sandviș(uri) cu mușchi de porc condimentat și gătit la cuptor pe care îl lăsați să se răcească și îl tăiați felii subțiri și legume, un fruct
  10. O quesadilla cu cașcaval/emmentaler și legume. Umpleți o lipie cu cașcaval și o încălziți un pic la cuptor cât să se înmoaie cașcavalul. O scoateți și adaugați legume și condimente în funcție de preferințele copilului. Merge și rece.

Nu uitați că tot efortul pe care îl investiți în alimentația copiilor merită! Mesele de acum le influențează creșterea, performanța academică, starea de sănătate, obiceiurile alimentare din viața de adult, calitatea vieții și speranță de viață! Și nu uitați că cel mai bine copiii învață prin exemplu. Pregătiți-vă și vouă un pachețel dacă programul vă obligă să mâncați mese/gustări pe drumuri sau la birou. Și nu uitați să mâncați împreună cu copiii voștri cât de des puteți.

Sursa foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Dr. Mihaela Posea - Medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice
Dr. Mihaela Posea este medic specialist în Diabet zaharat, Nutriție și Boli Metabolice și Doctor în Domeniul Medicină la Clinica Smart Nutrition. Pe lângă faptul că iubește să discute cu pacienții, dr. Posea este dedicată în permanență perfecționării, participând constant la stagii ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”