La sfârşitul lunii aprilie, Asociaţia Pro Consumatori (APC) a dat publicităţii un studiu de piaţă privind produse pe care românii obişnuiesc să le cumpere frecvent în sezonul cald – carnea de mici, muştar şi pâine. Experţii în alimentaţie publică au achiziţionat din marile structuri comerciale 52 tipuri de pâine. Iată un zoom asupra pâinii feliate.
”Pâinea noastră cea de toate zilele” nu mai are legătură neapărat cu produsul primordial al alimentaţiei, pâinea fiind un simbol al vieţii. Conform definiţiei reprezintă produsul obţinut prin coacerea unui aluat dospit, preparat doar din patru ingrediente: făină (de grâu sau secară, eventual în amestec cu alte făinuri de cereale, de leguminoase sau de cartofi), drojdie de panificaţie, sare de bucătărie şi apă. La ce concluzii au ajuns însă experiţii APC privind tipurile de pâine analizate în ţara noastră. ”În afara tipurilor de făinuri din cereale, în compoziţia sortimentelor de pâine feliată analizată, s-au identificat şi alte ingrediente precum: margarina, ulei vegetal de palmier, zahăr, făină de soia, făină de fasole, fibre vegetale, glucoză, fibre de citrice, lapte praf, sirop de glucoză, zer praf, ulei vegetal (nu se menţionează tipul), ulei de rapiţă, amidon de porumb, făină de orez, făină de porumb, gluten, grăsimi vegetale nehidrogenate, fulgi de cartofi, acid ascorbic, acid sorbic, diacetat de sodiu, carbonat de calciu, cisteină, esteri ai acidului diacetiltartric cu mono şi digliceride ale acizilor graşi, propionat de calciu, stearoil 2 lactilat de sodiu, fosfat monocalcic, gumă de guar, gumă de xantan, hidroxipropilmetilceluloză, mono şi digliceride ale acizilor graşi, acid tartric, glicerină, citrat de lecitină, esteri ai glicerolului cu acidul acetic şi acizi graşi.”
Cum este lesne de observat cele 4 ingrediente ale pâinii sunt multiplicate şi adaptate la descoperirile din industriile chimice şi alimentare. Conform observaţiilor din studiul APC din 2019 o felie de pâine din comerţ poate conţine până la 7 aditivi alimentari. Iată şi alte concluzii după acest studiu –
”Pâinea feliată este un produs care, în cele mai multe situaţii, nu mai are nimic din gustul şi savoarea pâinii tradiţionale. În compoziţia ei există ingrediente care au denaturat reţeta acestui produs, cum ar fi: margarina, uleiul de palmier, făina de fasole, făina de soia, fibrele de citrice etc, la care se adaugă aditivi alimentari din belşug” explică conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC.
”Recomand consumatorilor să consume pâine neagră, pâine integrală şi pâine graham, realizată numai din cele 4 tipuri de ingrediente (făină neagră/făină integrală/făină graham, apă, drojdie şi sare), deoarece numai aşa pot beneficia de substanţe minerale (calciu, fosfor şi fier), fibre, vitamine din complexul B (B1, B2 şi B6) şi vitamina PP” a explicat preşedintele APC. Totodată, acesta sugereză consumatorilor să cumpere pâine numai după o atentă verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate şi să fie circumspecţi la anumite menţiuni nutriţionale şi de sănătate, care apar pe ambalajul unor produse de acest tip.