Pâinea poate fi consumată în diverse feluri: proaspătă, congelată sau uscată. Indiferent de modul în care alegi să o mănânci, ea are un impact considerabil asupra sănătății tale.
Răspunsul glicemic al pâinii variază în funcție de forma în care alegi să o consumi: congelată, decongelată sau prăjită – în comparație cu pâinea proaspătă.
Componența moleculelor de amidon se modifică, în funcție de modul în care pâinea este consumată, potrivit unui studiu din 2008, scrie Daily Mail.
Structura amidonului este descompusă prin procesul de congelare, ceea ce face ca enzimele digestive să aibă mai mult de lucru pentru a-l descompune, potrivit unui expert. Chiar dacă pâine va fi decongelată, acele molecule nu vor mai reveni la starea inițială.
Pentru majoritatea oamenilor, acesta este un lucru bun întrucât o digestie mai înceată înseamnă că glicemia nu va crește mult dintr-odată, reducându-se astfel riscul de diabet tip 2.
Pâinea proaspătă este benefică dacă este consumată înaintea exercițiilor fizice datorită indicelui hiperglicemic, care oferă energie pentru exerciții.
Pâinea proaspătă are niveluri scăzute de amidon rezistent, ceea ce face ca digestia să fie mai rapidă, însă poate provoca balonări și gaze.
Consumul frecvent de pâine albă – care face parte din categoria alimentelor ultra-procesate – este asociat cu obezitatea și diabetul de tip 2.
Chiar dacă nu sunt apetisant, pâinea veche ar putea fi o opțiune sănătoasă, ducând chiar la scăderea riscului de dezvoltare a cancerului de intestin.
Potrivit unui studiu din 2017, pâinea veche are niveluri mai mari de amidon rezistent decât pâinea proaspătă.
Atunci când bacteriile intestinale se hrănesc cu aceste amidonuri, acestea se transformă în acizi grași care protejează împotriva cancerului intestinal. Ei dau, de asemenea, starea că suntem plini.
Experții spun că cel mai bine este ca pâinea să fie lăsată într-un coș de pâine, la temperatura camerei, nu la figider, pentru a se usca cât mai mult.