Papaia este un fruct tropical, însă în ultimii ani este destul de uşor de găsit şi în supermarketurile noastre. Cu toate acestea, românilor nu le este încă foarte familiar. De ce ar trebui să-l pună în coşul de cumpărături?
Ei bine, pentru că este plin de vitamine şi minerale, precum vitamina C, calciu, potasiu, fier, magneziu. De asemenea, papaia conţine o enzimă, papaina, deosebit de benefică persoanelor care suferă de afecţiuni gastrice.
Printre afecţiunile pe care acest fruct e poate combate se numără diabetul, bolile de inimă, iar specialiştii menţionează că ar fi benefic inclusiv în prevenirea cancerului. Aceste virtuţi se datorează conţinutului de licopen, o substanţă antioxidantă foarte puternică, ce se găseşte şi în roşii, şi despre care experţii susţin că ar fi o armă redutabilă împotriva afecţiunilor maligne.
Un alt beneficiu al consumului de papaia, atunci când este adăugat în meniul zilnic, este acela că stimulează slăbirea şi ajută la dezintoxicarea organismului. În plus, datorită conţinutului de vitamina A, acesta poate proteja şi vederea, iar bogăţia de magneziu ajută în combaterea acneei.
Experţii susţin îns că nu doar fructul în sine aduce zeci de beneficii sănătăţii, ci şi seminţele. Acestea conţin flavonide care împiedică instalarea infecţiilor în orgaanism, a bolilor renale, luptând cu eficienţă chiar şi împotriva viermilor intestinali la copii.
În cultura japoneză există credinţa că o linguriţă de seminţe de papaia protejează ficatul de îmbolnăvire. Datorită compoziţiei lor, acestea împiedică formarea tumorilor în organism, inclusiv a hemoroizilor.