Despre papaya știm că este un fruct tropical, dar nu multă lume alege să-l consume, chiar dacă gustul pe care-l oferă este unul delicios. Papaya oferă organismului nutrienții de care are nevoie și totodată vine la pachet cu numeroase beneficii pentru sănătate.
Papaya este unul dintre fructele care se recomandă în special pentru cantitatea de vitamina C pe care o deține, dar și pentru faptul că este o sursă excelentă de fibre. 145g de papaya conțin, potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite:
Papaya este totodată o sursă excelentă de potasiu, magneziu, fier, zinc, acid folic, beta-caroten și vitamine C, A, E, K și B6. Dar ce impact au toți acești nutrienți asupra sănătății?
Pentru că este un fruct bogat în antioxidanți precum licopenul și vitaminele A și C, care au proprietăți antiinflamatorii, poate reduce riscul de apariție a bolilor cardiovasculare și anumite tipuri de cancere. De asemenea, conține și 11% din necesarul zilnic recomandat de potasiu, iar potasiul este asociat reglării tensiunii arteriale.
Datorită proprităților sale antiinflamatorii, papaya este cunoscut pentru scăderea riscului de apariție a cancerului. De exemplu, o cercetare din 2014 sugerează că papaya fermenatat poate fi folosit în tandem cu terapiile tradiționale pentru a ține sub control și pentru a regla inflamațiile și deteriorările produse de radicalii liberi, cunoscute pentru declanșarea diferitor tipuri de cancer. Consumul de beta-caroten, un antioxidant prezent în papaya, reduce riscul de dezvoltare a cancerului.
Acest fruct exotic este recomandat pentru anumite probleme digestive. În primul rând, este bogat în enzime numite papaine, care ajută la vindecarea rănilor, dar și la macerarea alimentelor în stomac, venind în sprijinul digestiei. Conținutul de apă și enzime ajută tranzitul gastrointestinal și combate balonarea. Pentru că este o sursă ideală de fibre poate elimina constipația.
Fructul de papaya are un conținut bogat de enzime unice de digestie a proteinelor, inclusiv papaină și chimopapaina, enzime ce reduc simțitor inflamația din corp.
Poate avea efect hipoglicemiant asupra sângelui (200 de grame de papaya conținând doar 8 grame de zahăr), ceea ce înseamnă că ajută organismul să reacționeze la creșterea nivelului insulinei și la scăderea nivelul glicemic.
Fructul de papaya poate fi consumat doar atunci când este bine copt. De aceea trebuie să alegem musai fructele cu coajă galben-portocalie. Dacă coaja și pulpa sunt moi, atunci și fructul este bine copt.
Zona din jurul codiței poate fi și ea un semn: astfel dacă zona este moale și zemoasă sau chiar ușor mucegăită, atunci acel fruct este de evitat încât se poate strică foarte repede.
Fructul de papaya se ține păstrează neapărat la frigider încât poate fermenta cu ușurință, și este indicat a fi consumat în cel mult două zile.
Pentru consum propriu, fructul de papaya se curață atent de coajă și se îndepărtează semințele negre cu o linguriță, urmând a fi tăiat felii. Semințele au gust iute și numeroase proprietăți antiinflamatorii, asfel că ele pot fi integrate cu succes în rețetele de sosuri delicioase pentru fripuri.
Feliile de papaya sunt și ele excelente în salatele de fructe, în combinație cu critricele răcoritoare. Mai mult, feliile pot fi congelate și folosite în smoothie-uri sau ca garnitură pentru preparatele din pește.
Ingrediente:
Mod de preparare: Fructul de avocado se curată cu grijă de coajă și se taie în felii subțiri. Fructele de papaya, și ele, se curață, îndepărtând semințele, după care se taie în felii subțiri. Cele două se amestecă împreună alături de celelalte ingrediente. Salata se păstrează câteva minute la frigider înainte de servire!
Ingrediente:
Mod de preparare: toate ingredientele se adaugă într-un blender și se amestecă până la obținerea unei consistențe cremoase. Smoothie-ul poate fi consumat proaspăt, de îndată ce a fost preparat.
Ingrediente:
Mod de preparare: Se taie fructul de papaya în două și se îndepărtează semințele. În fiecare jumătate de papaya se adaugă jumătate din cantitatea de iaurt grecesc și de nuci mărunțite. Pe deasupra acestora se presare scorțișoară pudra. Este o gustare nemaipomenită ce poate fi consumată de îndată ce a fost preparată!
Fructul de papaya este bogat în substanțe nutritive valoroase și are un gust delicios.
Antioxidanții săi puternici pot reduce riscul apariției multor boli, îndeosebi a celor ce vin odată cu vârsta, cum sunt bolile cardiovasculare sau cancerul.
De asemenea, consumul de papaya poate ajuta la lupta împotriva semnelor îmbătrânirii, ajutând tenul să rămână neted, curat și sănătos.