Cârnații sunt printre cele mai căutate produse tradiționale din această perioadă a anului. Popularitatea lor este de înțeles, sunt gustoși, accesibili și pot fi găsiți într-o multitudine de variante. Depozitarea acestora depinde, în primul rând, de tipul procesării, condițiile fiind diferite pentru cârnații proaspeți, față de cei afumați, spre exemplu.
Păstrarea cârnaților în condiții bune depinde de anumite trucuri și există câteva aspecte pe care ar trebui să le iei în considerare înainte de a-i depozita. Și pentru că aceștia sunt un aliment perisabil, grija pe care trebuie să le-o acorzi crește. Trebuie să fii extrem de atent când depozitezi cârnații, pentru că dacă o faci incorect, îți poți pune sănătatea în pericol.
Cârnații făcuți în casă își pot păstra prospețimea în frigider până la 10 zile. Dacă vrei să le prelungești durata de valabilitate, mai ai două variante: îi pui la garniță sau îi congelezi.
Prăjește cârnații, pune-i în borcan și toarnă peste ei untură fierbinte. Îi poți ține astfel până la șase luni într-o încăpere răcoroasă și întunecoasă sau în frigider.
O altă variantă pentru a te bucura de aroma cârnaților de casă este congelarea. Ideal este să îi împachetezi individual în hârtie de copt și să îi pui în congelator. Merg puși și în pungi de plastic, dar asigură-te că îi împarți în porții pe care le poți consuma în întregime după decongelare, pentru că nu mai pot fi puși înapoi la congelator. În această variantă îi poți păstra până la un an.
Cele mai bune condiții pentru păstrarea cârnaților afumați sunt într-o cameră rece (cu temperatura între 5 și 10 grade Celsius), întunecată, cu o umiditate de 75-80% și o ventilație bună. Cârnații afumați la cald se pot păstra până la trei săptămâni la o temperatură de 5-6 grade Celsius, iar termenul de valabilitate al cârnaților afumați la rece la o temperatură de + 15 grade Celsius este de 2-3 săptămâni și se dublează în frigider.
Cârnații uscați au cea mai lungă durată de depozitare: într-o cameră răcoroasă sau în frigider, aceștia pot fi păstrați până la șase luni și chiar și la temperatura camerei nu își pierd proprietățile timp de până la 4 săptămâni.
Foto: delicatesa.ro