Fă rai din ce ai! Adaptarea este cea mai mare calitate a vieţuitoarelor. Da, chiar şi de Paşte. Nu vom putea vizita familia şi prietenii, nu vom putea merge la biserică în noaptea de Înviere şi nici a doua zi la picnic. Şi totuşi ce gătim cu specific, dar ţinând cont de faptul că nu mai facem suficientă mişcare? Dar şi de faptul că nu avem oaspeţi la masă, deci risipa trebuie evitată? Răspunde Wasim Nazer, nutriţionist.
Recunoaştem că nu eram cei mai mari fani ai forfotei din oraş, din pieţe şi din supermarketuri înainte Paşte, dar parcă nici nu ne închipuiam că va veni atât de curând un timp în care vom sta în case, cumpăra online şi vom folosi din proviziile pe care le avem deja. Asta ca să nu mai vorbim cât de inconfortabile este că nu ne putem vedea cu familia şi prietenii – dar de înţeles în situaţia unei pandemii. Izolarea la domiciliu are ca scop oprirea răspândirii rapide a cazurilor de coronavirus. Cu toate acestea, Paştele este o Sărbătoare a speranţei, a luminii şi trebuie să facem tot ce putem pentru petrece clipe armonioase, chiar şi în izolare.
Vom avea primul Paşte online. Cum putem controla îngrăşarea specifică sărbătorilor?
”Să încercăm să ne păstrăm greutatea în timpul sărbătorilor pare destul de dificil, dar nu imposibil. Ne putem controla îngrăşarea chiar incluzând în masa de Paşte bunătăţile tradiţionale. Secretul constă în echilibru şi moderaţie” explică nutriţionistul Wasim Nazer.
Fiecare are propria reţetă de sarmale. Unora le plac mai grase, altora din carne slabă, cu orez. Ce reţetă ar fi indicat să abordăm acum? ”Înlocuim sarmalele în foi de varză cu cele în foi de viţă de vie cu carne de curcan” sfătuieşte nutriţionistul.
Trebuie să recunoaştem, dacă mâncăm sarmale, parcă nu mai merge chiar şi friptură la aceeaşi masă având în vedere că activitatea fizică pe care o desfăşurăm este foarte redusă, mai ales dacă stăm la bloc. Dar dacă totuşi gătim, ce alegem? ”Renunţăm la bacon şi cârnaţi şi ne rezumăm la fripturi la cuptor sau la grătar. Foarte important – micşorăm porţia” atrage atenţia Wasim Nazer.
O altă întrebare prezentă în aceste zile? ”Consumul de apă este de foarte important. Alcoolul trebuie consumat cu moderaţie” a adăugat nutriţionistul.
Ce putem găti de Paşte având în vedere că nu este recomandat să alergăm prin oraş după alimente deosebite dar şi că nu ne mişcăm prea mult?
”Preparate din miel la cuptor, ciorbă de miel, legume proaspete (castraveţi, ardei, salată verde, ceapă, roşii, ridichii), tartă cu blat de cartofi dulci şi spanac, pâine integrală de casă sunt o opţiune de meniu delicios, dar light” recomandă nutriţionistul.
”În general, consumul de ouă se stabileşte în funcţie de greutatea corporală şi consumul zilnic de calorii. În perioada acestei sărbători este recomandat maxim două ouă pe zi” a încheiat Wasim Nazer.