Pateul de ficat, fie că vorbim de cel de porc, pui, gâscă, raţă, curcan sau cel vegetal, este nelipsit din meniul românilor, mai ales că suntem tot timpul pe fugă, nu mai avem timp să gătim şi foamea trebuie, cum altfel, potolită pe loc cu o shaorma sau o pâine făcută sandviş ori unsă cu pate din belşug. Aceste obiceiuri nesănătoase îngroaşă din păcate rândurile obezilor din ţara noastră, care este plasată în momentul de faţă pe locul al treilea al incidenţei obezităţii din Europa.
Potrivit unui studiu derulat de către Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, majoritatea conservelor de pate de ficat conţin aditivi, grăsimi, sare din belşug şi aproximativ un sfert din cantitate ficat de pasăre sau porc.
Numărul acestor aditivi variază de la producător la producător, recordul fiind deţinut de un brand care foloseşte nici mai mult nici mai puţin de 10 E-uri la prepararea pateului de porc.
Pe eticheta acestui produs stau “la loc de cinste” E452 (polifosfaţi), E407 (caragenan), E412 (gumă guar), E415 (gumă xantan), E300 (acid ascorbic), E621 (glutamat monosodic), E250 (nitrit de sodiu), E120 (carmin), E316 (erisorbat de sodiu) şi E330 (acid citric).
Potrivit specialiştilor în nutriţie, pe lista celor mai periculoase E-uri se înscriu şi E621, E250 – cauzează migrene, crampe şi au potenţial cancerigen –, E120 – aditiv care poate provoca reacţii alergice – şi E412 – substanţă folosită ca agent de îngroşare, ale cărui efecte negative constau în dereglări hormonale, tulburări ale ficatului, afecţiuni digestive şi creşterea nivelului de colesterol rău.
Pe lângă această “bogăţie” de E-uri, pateul respectiv mai conţine apă din belşug, şorici, slănină, sare, zahăr, lapte semidegresat, amidon de grâu, sirop de glucoză şi ultimul, dar nu cel din urmă ingredient, 25% ficat de porc.
Prin urmare, citiţi cu atenţie etichetele, deoarece în majoritatea variantelor de pate (porc, pui, gâscă, raţă) veţi da de astfel de ingrediente cu efecte negative asupra stării de sănătate.
FLAVIA MANOLE, nutriţionist, ne spune care sunt cele mai periculoase ingrediente din conservele de pate de ficat şi care sunt reacţiile adverse cu care ne putem confrunta.
Făcând un calcul simplu, reiese că dintr-o conservă de pate de ficat, doar un sfert este ficat (de altfel recomandat de experţii în nutriţie datorită faptului că este o sursă bună de vitamina B5, B12, C, ribloflavine, fier, fosfor etc.), restul de 75% fiind doar un cocteil de substanţe chimice, grăsime, sare şi zahăr.
Aceste produse sunt dezechilibrate din punct de vedere nutriţional, cea mai mare pondere a compoziţiei acestora fiind reprezentată de diferitele grăsimi care ne pot afecta buna funcţionare a ficatului, a sistemului cardiovascular şi chiar a pancreasului prin prezenţa zahărului, sub diferite forme cum este exemplul dextrozei sau siropului de glucoză, toate acestea având un indice glicemic ridicat
, adaugă FLAVIA MANOLE, nutriţionist.
Nici pateurile vegetale – consumate în mod deosebit în perioada Postului – nu sunt scutite de adaosul de aditivi cu nemiluita, singura diferenţă constând în faptul că, în loc de grăsimi animale, sunt folosite cantităţi impresionante de ulei, condimente şi “extracte de condimente”, amidon din cartofi şi diverse amestecuri dubioase care leagă compoziţia ce ni se prezintă la raft ca „pate vegetal cu legume”.
Şi dacă nu vi se pare suficient că banalul pate de ficat este atât de îmbuibat cu ingrediente dubioase, mai adăugaţi şi nelipsita pâine albă în peisaj, la fel de nesănătoasă, cu extrem de multe calorii, fără principii nutritive.
Dacă vă e totuşi poftă de pate de ficat, am pregătit pentru voi o reţetă specială de pate de ficat de casă, fără E-uri, fără arome şi coloranţi, dar cu un gust de 1000 de ori mai bun.