Pate de ficat “umflat” cu sare, nitriţi, arome, zahăr şi coloranţi – Ştii ce cumperi?

Pateul de ficat, fie că vorbim de cel de porc, pui, gâscă, raţă, curcan sau cel vegetal, este nelipsit din meniul românilor, mai ales că suntem tot timpul pe fugă, nu mai avem timp să gătim şi foamea trebuie, cum altfel, potolită pe loc cu o shaorma sau o pâine făcută sandviş ori unsă cu pate din belşug.
  • Publicat:
Pate de ficat “umflat” cu sare, nitriţi, arome, zahăr şi coloranţi - Ştii ce cumperi?

Pateul de ficat, fie că vorbim de cel de porc, pui, gâscă, raţă, curcan sau cel vegetal, este nelipsit din meniul românilor, mai ales că suntem tot timpul pe fugă, nu mai avem timp să gătim şi foamea trebuie, cum altfel, potolită pe loc cu o shaorma sau o pâine făcută sandviş ori unsă cu pate din belşug. Aceste obiceiuri nesănătoase îngroaşă din păcate rândurile obezilor din ţara noastră, care este plasată în momentul de faţă pe locul al treilea al incidenţei obezităţii din Europa.
 

Ce conţin pateurile de ficat din comerţ

Potrivit unui studiu derulat de către Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, majoritatea conservelor de pate de ficat conţin aditivi, grăsimi, sare din belşug şi aproximativ un sfert din cantitate ficat de pasăre sau porc.

Numărul acestor aditivi variază de la producător la producător, recordul fiind deţinut de un brand care foloseşte nici mai mult nici mai puţin de 10 E-uri la prepararea pateului de porc.
Pe eticheta acestui produs stau “la loc de cinste” E452 (polifosfaţi), E407 (caragenan), E412 (gumă guar), E415 (gumă xantan), E300 (acid ascorbic), E621 (glutamat monosodic), E250 (nitrit de sodiu), E120 (carmin), E316 (erisorbat de sodiu) şi E330 (acid citric).

Efectele negative ale consumului de pate de ficat din comerţ

Potrivit specialiştilor în nutriţie, pe lista celor mai periculoase E-uri se înscriu şi E621, E250 – cauzează migrene, crampe şi au potenţial cancerigen –, E120 – aditiv care poate provoca reacţii alergice – şi E412 – substanţă folosită ca agent de îngroşare, ale cărui efecte negative constau în dereglări hormonale, tulburări ale ficatului, afecţiuni digestive şi creşterea nivelului de colesterol rău.

Pe lângă această “bogăţie” de E-uri, pateul respectiv mai conţine apă din belşug, şorici, slănină, sare, zahăr, lapte semidegresat, amidon de grâu, sirop de glucoză şi ultimul, dar nu cel din urmă ingredient, 25% ficat de porc.

Prin urmare, citiţi cu atenţie etichetele, deoarece în majoritatea variantelor de pate (porc, pui, gâscă, raţă) veţi da de astfel de ingrediente cu efecte negative asupra stării de sănătate.

FLAVIA MANOLE, nutriţionist, ne spune care sunt cele mai periculoase ingrediente din conservele de pate de ficat şi care sunt reacţiile adverse cu care ne putem confrunta.

  • Monoglutamatul de sodiu este unul dintre ingredientele care ar trebui să vă determine să lăsaţi conserva pe raft şi să vă îndreptaţi atenţia spre alte alimente, mai puţin procesate, cu valoare nutritivă ce poate aduce un beneficiu organismului. Consumul frecvent de produse alimentare cu monoglutamat de sodiu, potenţiatorul de aromă care le conferă alimentelor un gust delicios, care creează dependenţă, poate duce la apariţia „sindromului bucătăriei chinezeşti”, care se manifestă prin apariţia durerilor de cap, ameţeli, palpitaţii şi diferite probleme neurospihice.
     
  • De asemenea, coloranţii sunt de nelipsit din pateuri, de oricare tip ar fi acestea (de ficat sau vegetal). Luând exemplul carminului, putem sublinia faptul că acest colorant des întâlnit este asociat cu frecvenţa din ce în ce mai crescută a cazurilor de alergii, rinite şi erupţii cutanate.
     
  • Prezenţa polifosfaţilor din pateul de ficat are, de asemenea, efecte negative asupra stării de sănătate. Consumate pe termen lung, produsele alimentare care au în compoziţie astfel de ingrediente pot interacţiona cu absorbţia calciului în oase iar în timp poate apărea osteoporoza. De asemenea, aceşti compuşi pot bloca asimilarea magneziului şi a fierului în organism, afectând grav sistemul muscular.
     
  • Conservarea pateului de ficat presupune folosirea nitritului de sodiu, care prelungeşte termenul de valabilitate al produsului şi îl face să arate proaspăt şi gustos tot timpul. Acest conservant însă s-a demonstrat că poate avea efecte cancerigene, favorizând în special apariţia cancerului de colon.
     
  • După consumarea pateului de ficat, multe persoane se plâng de aciditate gastrică iar cauza este, potrivit experţilor, folosirea acidului citric, care se regăseşte în stare naturală şi în lămâi, portocale sau grepfrut. Consumat în exces, acesta poate avea astfel de reacţii adverse.
     
  • Slănina, şoriciul şi amidonul de porumb – adunate la un loc, aceste ingrediente constituie adevărate bombe cu ceas pentru greutatea corporală. Încărcătura calorică extrem de ridicată, cauzată de prezenţa grăsimilor de origine animală, fac din pateul de ficat un aliment nerecomandat în regimul alimentar, mai cu seamă în dietele de slăbire.

Făcând un calcul simplu, reiese că dintr-o conservă de pate de ficat, doar un sfert este ficat (de altfel recomandat de experţii în nutriţie datorită faptului că este o sursă bună de vitamina B5, B12, C, ribloflavine, fier, fosfor etc.), restul de 75% fiind doar un cocteil de substanţe chimice, grăsime, sare şi zahăr.

Aceste produse sunt dezechilibrate din punct de vedere nutriţional, cea mai mare pondere a compoziţiei acestora fiind reprezentată de diferitele grăsimi care ne pot afecta buna funcţionare a ficatului, a sistemului cardiovascular şi chiar a pancreasului prin prezenţa zahărului, sub diferite forme cum este exemplul dextrozei sau siropului de glucoză, toate acestea având un indice glicemic ridicat, adaugă FLAVIA MANOLE, nutriţionist.

Nici pateurile vegetale – consumate în mod deosebit în perioada Postului – nu sunt scutite de adaosul de aditivi cu nemiluita, singura diferenţă constând în faptul că, în loc de grăsimi animale, sunt folosite cantităţi impresionante de ulei, condimente şi “extracte de condimente”, amidon din cartofi şi diverse amestecuri dubioase care leagă compoziţia ce ni se prezintă la raft ca „pate vegetal cu legume”.

Şi dacă nu vi se pare suficient că banalul pate de ficat este atât de îmbuibat cu ingrediente dubioase, mai adăugaţi şi nelipsita pâine albă în peisaj, la fel de nesănătoasă, cu extrem de multe calorii, fără principii nutritive.

Dacă vă e totuşi poftă de pate de ficat, am pregătit pentru voi o reţetă specială de pate de ficat de casă, fără E-uri, fără arome şi coloranţi, dar cu un gust de 1000 de ori mai bun.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult