Dacă te gândeşti la pere doar ca mult aşteptatele fructe de sezon pe care nu trebuie să le ratezi, în special în preparatele de Sărbători, te anunţăm că de-a lungul timpului perele nu au fost consumate doar pentru gustul lor delicios, ci şi pentru beneficiile pe care le au pentru sănătate. În întreaga lume se cultivă peste 3.000 de sortimente şi toate cu aceleaşi caracteristici: sunt bogate în nutrienţi, ajută la controlul greutăţii, îmbunătăţesc sistemul digestiv, reduc riscul apariţiei diabetului de tip 2 şi multe altele.
O pară de dimensiuni medii reprezintă o sursă ideală de Vitamina C, potasiu, vitamina K, cupru, magneziu şi vitamina B. De asemenea, este o excelentă sursă de fibre şi ajută la regrlarea tractului gastrointestinal.
Atât merele, cât şi perele ajută la reducerea riscului de diabet, iar asta datorită conţinutului ridicat de fibre, cunoscut pentru reducerea nivelului glicemiei. Un studiu publicat în 2017 arată o reducere cu până la 18% a riscului de diabet de tip 2 în rândul persoanelor care consumau des mere şi pere. Pentru fiecare pară consumată (sau măr) pe săptămână, riscul de apariţie a diabetului era redus cu aproximativ 3%, se arată în studiu.
Perele, în special cele cu aspect multicolor, conţin fitonutrienţi sau chimicale naturale precum flavonoide. Aceşti compuşi sunt cunoscuţi pentru combaterea inflamaţiilor şi reducerea radicalilor liberi care pot provoca deteriorarea celulelor organismului, care pot duce la apariţia bolilor cronice, precum bolile cardiovasculare sau cancere. Radicalii liberi sunt totodată asociaţi cu îmbătrânirea prematură.
O pară de dimensniuni medii conţine doar 100 de calorii. Reamintim conţinutul crescut de fibre care ajută la domolirea apetitului, iar astfel nu vei simţi nevoia de a mânca pentru mai mult timp. În urma unui studiu care a durat 12 săptămâni, femeile au fost împărţite în trei grupe. Prima grupă trebuia să consume trei mere pe zi, cea de-a doua grupă trebuia să consume trei pere pe zi, iar cea de-a treia grupă trebuia să consume trei fursecuri de ovăz. În urma studiului s-a descoperit că femeile din primele două grupe, care au consumat mere şi pere, au reuşit să slăbească 1 kilogram în perioada de 12 săptămâni.
Perele pot fi consumate la micul dejun, fie ca gustare sau desert şi pot fi introduse în numeroase preparate. De exemplu, dimineaţa pot fi consumate alături de cereale, la prânz pot fi integrate într-o salată sau într-un sandwich cu brânză şi carne de curcan, iar la cină pot fi consumate la cuptor, ca gustare sau, de ce nu, ca desert într-o tartă cu pere. Yum!