Chiar dacă e bine să mănânci vinete, deoarece sunt surse importante de fier, calciu și alte minerale esențiale, unele persoane pot dezvolta alergii sau probleme digestive din cauza lor.
Vinetele conțin salicilați, substanțe chimice care se regăsesc și în compoziția aspirinei și care pot cauza alergii. Un indiciu că ai putea fi predispus la alergii în urma consumului de vinete este reprezentat de reacțiile alergice cauzate de aspirină.
Printre semnele specifice alergiei pe care le dă corpul la scurt timp după ce mănânci vinete se numără:
Deși în coajă sunt prezenți majoritatea antioxidanților (în special nasunina, care s-a dovedit că are efect benefic asupra memoriei), în unele cazuri pot exista consecințe neplăcute în urma consumului de vinete, mai ales în cazul persoanelor sensibile.
Pot apărea probleme digestive, precum diareea și durerile de stomac.
De asemenea, ține cont de cantitatea destul de mare de oxalați de calciu din vinete, care pot favoriza dezvoltarea calculilor renali (pietre la rinichi).
Așadar, consumă cu moderație vinete dacă ai și alți factori de risc care te predispun la apariția pietrelor la rinichi, cum ar fi bolile metabolice, infecțiile urinare frecvente, obezitatea, operația de micșorare a stomacului sau deshidratarea.
Nu în ultimul rând, fii cu băgare de seamă la modul în care gătești vinetele. Deși vinetele coapte au doar 35 de calorii la suta de grame, atunci când li se adaugă brânză, ulei, unt sau diverse sosuri, aportul caloric crește considerabil și silueta are de suferit, la fel și starea de sănătate.