În zilele cu dezlegare la pește din post, dar și atunci când vor să mai dea jos câteva kilograme, românii iau cu asalt pescăriile. Însă trebuie să fie atenți la ce sortimente cumpără, din cauza conținutului mare de mercur al anumitor pești.
Un sortiment de pește des consumat de români este macroul, care e mult mai ieftin decât somonul de exemplu. Prețul pentru un kilogram de macrou congelat pornește de la 18 lei, iar pentru cel proaspăt trebuie să cheltuim de la 25 de lei în sus. Pe de altă parte, somonul proaspăt, considerat „regele peștilor” costă peste 100 de lei kilogramul.
Fie că îl prăjești în tigaie, îl gătești la cuptor sau îl mănânci sub formă de rasol cu hrean, conținutul ridicat de mercur din macrou poate ajunge în sânge, deoarece nu este distrus prin preparare termică.
Citește și: Cele mai ieftine și sănătoase soiuri de pește. Nu conțin mercur și sunt mai bune decât somonul
Alte soiuri de pește de evitat deoarece au mult mercur sunt rechinul, peștele spadă, tonul și crapul. Însă locul fruntaș îi aparține peștelui pangasius, căruia i se mai spune și „peștele sanitar”, deoarece are o toleranță extrem de crescută la toxinele prezente în apă.
Peștele pangasius se hrănește toată viaţa cu toxine, bacterii şi microorganisme, dar îi sunt „servite” în crescătorii și resturi de peşti morţi, uscaţi şi măcinaţi sub forma unei pudre.
Un studiu a arătat că peștele pangasius conține niveluri crescute de mercur. Potrivit raportului cercetătorilor, acest pește are foarte puține proteine și un nivel scăzut de acizi grași Omega 3. Dar ceea ce i-a îngrijorat este conținutul mare de mercur, un metal greu asociat cu riscul crescut de cancer, boli de inimă, tulburări psihice și orbire!
Un truc ingenios poate preveni însă acumularea mercurului în organism: să alături peștelui o garnitură de legume bogate în fibre.
O altă recomandare, mai ales dacă alegi pește congelat, este să fii atent la ambalaj. Mai exact, să urmărești pe etichetă dacă există un simbol MSC, care îți arată dacă peștele respectiv provine din pescuit sustenabil.
În schimb, dacă alegi pește proaspăt – varianta cea mai bună – trebuie să fii foarte atent la aspectul peștelui pentru a preveni toxiinfecțiile.
Ochii trebuie să fie limpezi și bombați, corpul flexibil, să poată fi susținut în mână, gură închisă, să nu prezinte miros de stricat, solzii să fie lucioși și bine fixați pe corp, mușchii fermi, bine atașați de oase, spinarea trebuie să fie elastică, branhiile trebuie să fie curate, roz sau roșii și inodore.
În caz că aceste criterii nu sunt îndeplinite în totalitate sau condițiile de depozitare nu sunt igienice, nu cumpăra peștele.
Și fructele de mare, din ce în ce mai iubite de către români, trebuie să respecte câteva criterii înainte de a fi cumpărate: să fie consumate imediat, în caz că sunt proaspete, sau imediat după decongelare, să aibă un miros proaspăt de alge marine, să nu prezinte urme de mucus sau materii străine.
Specialiștii atrag atenția asupra falsificării peștelui. S-au întâlnit cazuri în care peștele decongelat era vândut drept pește proaspăt, pentru obținerea unui profit mai mare.
De asemenea, a se evita surimi, un preparat care imită fructele de mare, din pește marin, cu lapți, icre, aditivi alimentari și arome.
Nu sunt rare nici cazurile în care peștele sălbatic se dovedește în urma unor analize de laborator a fi pește de crescătorie sau icrele negre ori cele roșii sunt substituite cu grăsimi, carne de pește, coloranți și E-uri.
Atunci când nivelurile de mercur din corp sunt mari, pot să apară anumite simptome. Pot fi afectate creierul, inima, rinichii, plămânii și sistemul imunitar, potrivit medicinenet.com.
Printre semnele și simptomele nivelurilor ridicate de mercur din organism se numără:
În cazurile severe de intoxicație cu mercur se poate ajunge la insuficiență renală sau cardiacă.
Așadar, cumpărați pește doar din surse autorizate, fiți atenți la aspectul acestuia și alegeți sortimente care nu conțin mult mercur, cum ar fi heringul, sardinele, anșoa, dorada, hamsiile, șprotul, păstrăvul, plătica, bibanul, scrumbia de Dunăre, somnul.