Petru Octavian Păun: Model în dietă, sport şi viaţă sănătoasă

Îl ştiţi din reviste, din reclame sau de la tv. Nu ştiu dacă ştiţi însă preocupările sale pentru viaţă sănătoasă, sport şi spiritualitate. Pe noi ne-a inspirat şi ne-a energizat cu vibraţiile sale pozitive. Îi dăm cuvântul.
  • Publicat:

Îl ştiţi din reviste, din reclame sau de la tv. Nu ştiu dacă ştiţi însă preocupările sale pentru viaţă sănătoasă, sport şi spiritualitate. Pe noi ne-a inspirat şi ne-a energizat cu vibraţiile sale pozitive. Îi dăm cuvântul.

CSÎD: Care este prima ta experienţă legată de sport?  

Petru Octavian Păun: Acea primă experienţă a împlinit anul acesta vârsta majoratului. Aveam 10 ani când am participat la un prim antrenament de Kyokushin karate, susţinut de Maestrul Adrian Florea. Pe vremea aceea se desfăşura într-o sală la subsolul Teatrului Naţional din Bucureşti. Tot acolo se ţineau şi clasele de Qi Gong.

A fost impresionant pentru mine, fiind prima dată când luam parte la o astfel de activitate, unde ni se spunea despre energia interioară, Qi, şi despre felul în care o putem folosi în luptă, dar şi în activităţile cotidiene. Şase ani mai târziu, îmi făceam primul abonament la o sală de fitness, deschisă în cadrul Complexului Sportiv Steaua. Astăzi, după 12 ani de antrenamente de fitness classic, HIIT şi funcţional training, activitatea fizică este foarte bine înrădăcinată în fiinţa mea.

CSÎD: Care ar fi un top al celor 10 greşeli care duc la abandonarea mersului la sală?

P.P.: Ador să evit întocmirea topurilor (râde). Ierarhizarea unor greşeli este o etichetare pe care nu o pot face, datorită construcţiei mele interioare. Îmi place să respect “adevărurile” şi alegerile fiecăruia, drept urmare nu aş vrea să le numesc greşeli. Nemaivorbind că ar fi nedrept pentru multe alte “greşeli” care conduc către o astfel de finalitate. O să enumăr, nu o să ierarhizez, câteva dintre cauze: absenţa informaţiei potrivite; ataşamentul faţă de vicii; alimentaţia necorespunzătoare; lipsa resurselor materiale; împuternicirea unor credinţe personale greşite; aşteptări nerealizabile într-un timp scurt.

CSÎD: Cum ai debutat în modeling?

P.P.: Să ştii că am stat şi m-am gândit destul de mult cum s-a întâmplat. Aveam 18 ani şi am ajuns printr-o prietenă la o agenţie de modele. Primul job a fost o prezentare care a avut loc în cadrul unei emisiuni difuzate în direct, la TVR, unde era invitată Doina Levintza.

CSÎD: În câte ţări ai călătorit până acum? Care ar fi 5 locuri care te-au impresionat şi de ce?

P.P.: Acum că am stat să le număr, am ajuns la cifra 9. Ajungem din nou la un top. Am fost impresionat de lipsa de prejudecăţi a olandezilor. Olanda este prima ţară în care am călătorit. Aveam 20 de ani atunci. Am apreciat lipsa de griji a grecilor, respectul lor pentru familie şi grija femeilor de a ieşi din casă, întotdeauna coafate. M-au impresionat apusurile din Thailanda, masajul thailandez  şi fructele din Thailanda. Au o aromă şi un parfum cu adevărat speciale.

Am apreciat organizarea din Singapore şi respectarea principiilor Feng Shui, uşor de recunoscut în arhitectura acestui stat-oraş. În Turcia, mai exact in Istanbul, am fost impresionat de căldura oamenilor. Nu am întâlnit într-o altă ţară ospitalitatea specifică acestui popor.

CSÎD: Care sunt recordurile tale personale?

P.P.: În ultimii 12 ani, am sfâşiat cel puţin 50 de perechi de mănuşi de fitness, am rupt 30 de perechi de pantofi de sport :-)…glumesc. De fapt, o spun în spirit de glumă. Datele acestea sunt reale. Îmi place mult cuvântul “personal”. Îmi place să le păstrez pentru mine. Nu am stat niciodată să-mi analizez activităţile dintr-o perspectivă competitivă, considerând ceva ca fiind un record. Am continuat să merg înainte cu o relaxare la care privesc acum cu mulţumire. Ştii? Asta aş putea să numesc un record al meu. Starea mea interioară de acum.

Am ajuns să nu mai fiu afectat de nicio stare de dezechilibru fizic de mai bine de 6 ani. Sunt încântat de fluenţa şi cursivitatea cu care îmi desfăşor fiecare zi. Am un suflet fericit şi fac ceea ce mă bucură cel mai mult. Împărtăşesc din experienţa mea celor care îşi doresc acest lucru. Deci, recordul meu este să fiu eu, acum.

CSÎD: Ai început un nou proiect care integrează sportul, cu stilul de viaţă sănătos şi spiritualitatea. Ce presupune, cui se adresează, ce aduce nou?

P.P.: Acum sunt implicat în două proiecte care se adresează celor ce au pornit pe drumul dezvoltării personale conştiente. Aşa cum spuneai şi tu, angrenează sportul, stilul de viaţă sănătos şi spiritualitatea, într-o manieră menită să asiste acest proces într-o manieră completă. Primul proiect se numeşte FiiTare. Din acest proiect fac şi alţi 3 buni prieteni ai mei. Accentul este pus pe latura fizică, fiind o comunitate unde cei interesaţi găsesc informaţii pertinente despre modalităţi de antrenament şi sfaturi despre nutriţie, existând totuşi şi aici o pondere spirituală.

Cel de-al doilea proiect este construit pornind de la sinergia dintre cultura occidentală şi cea orientală. Este un program a cărui abordare holistică, urmăreşte să armonizeze atât aspectul fizic cât şi pe cel energetic. Pe scurt, ne focalizăm pe armonizarea corpului printr-o alimentaţie personalizată, susţinută de un antrenament adecvat şi pe echilibrarea energiilor spaţiilor în care persoana respectivă îşi desfăşoară activităţile. Atât planul de nutriţie cât şi armonizarea prin Feng Shui sunt realizate având la bază analiza personală din perspectiva celor 5 elemente: Foc, Pământ, Metal, Apă şi Lemn, obţinută prin studierea Celor 4 Coloane ale Destinului. Ceea ce aduce nou acest proiect este unirea celor două abordări: occidentală şi orientală, asupra bunăstării individului. Mai multe informaţii veţi găsi pe pagina de Facebook: V.P. Lifestyle.

CSÎD: 10 alimente de care nu te atingi şi de ce?

P.P.: Când am citit întrebarea de mai sus m-am gândit la gluma aceea cu cele 5 animale de la Polul Nord. “Numeşte 5 animale de la Polul Nord! Trei urşi polari şi 2 foci J” Aşa şi eu acum. 10 alimente de care nu mă ating: carnea de porc, carnea de pui, carnea de curcan, somonul, păstrăvul. Singurul aliment de care nu mă ating de aproape 9 ani, este carnea. Pot spune că nu consum produse lactate, ouă şi dulciuri din comerţ.  Totuşi, dacă se întâmplă să vreau să mănânc, de exemplu, o ciocolată, o fac (deşi se întâmplă extrem de rar). Îmi place să-mi amintesc de ce am renunţat să mănânc anumite produse din comerţ. În aceşti 9 ani de studiu despre nutriţie şi despre mine am învăţat că tot ceea ce este radical, dus la extrem, nu funcţionează. Cel puţin, nu pe termen lung.

Am adoptat un regim alimentar vegan cu mult timp înainte să devină o modă. O perioadă de aproximativ 6 luni am fost raw vegan. O experienţă interesantă. Sunt necesari mulţi factori favorabili care să converge astfel încât să fie o experienţă de lungă durată. Consider că totul trebuie să-şi aibă rădăcinile într-o pornire interioară şi o convingere profundă. Este valabil şi în cazul nutriţiei. De asemenea, sunt de părere că trebuie să opreşti derularea unui scenariu, înainte să ajungi în pragul frustrării chiar şi când vine vorba despre ceea ce mâncăm. 

CSÎD: Cum te tratezi când eşti răcit?

P.P.: Cum spuneam, nu am mai fost răcit de mai bine de 6 ani. Reţeta pe care o foloseam când eram răcit şi pe care au încercat-o cu succes şi alţi prieteni ai mei este ceaiul de ghimbir cu lămâie şi miere. Uite cum îl preparam: tăiam o bucată de 5 cm dintr-o rădăcină de ghimbir şi o fierbeam în 500 de ml de apă timp de 10 minute. Îl lăsam la infuzat încă 10 minute. Apoi adăugam sucul de la 1 lămâie şi 2 linguri de miere, după ce se răcea îndeajuns încât să poată fi băut. Consumam 2-3 căni pe zi şi încă din prima zi toate senzaţiile neplăcute, specifice răcelii, se ameliorau considerabil.

CSÎD: De ce ai renunţat la carne? Cum reuşeşti să ai o asemenea condiţie fizică fără să consumi proteine animale?

P.P.: Niciodată nu am fost un mare consumator de carne. Sunt pasionat de parapsihologie şi ezoterism. Am citit, am pus în practică, şi treptat am dat startul transformării interioare proprii. Odată cu aceasta nu am mai simţit nevoia să consum carne. S-a înt`mplat brusc. M-am documentat apoi şi despre dezavantajele consumului de carne, iar acest lucru mi-a confirmat ştiinţific lipsa nevoii consumului de carne. În cazul meu  despre “avantaje” tot auzisem.

Cea de-a doua întrebare mi se adresează frecvent. Este o idee preconcepută că nu se poate construi masă musculară doar cu proteina de origine vegetală. Natura ne oferă proteina din plin având ca sursă regnul vegetal. Mai mult, astăzi există o varietate de suplimente proteice vegane foarte bune. Personal folosesc izolatul proteic din orez brun, germinat. De altfel, profilul aminoacizilor existenţi în proteina extrasă din orez este în proporţie de peste 90% identic cu cel al zerului, care este cunoscut drept o sursă valoroasă de proteină completă.

În continuare este o listă cu surse vegetale de proteină: linte roşie şi verde, hrişcă, seminţele (de in, susan, cânepă, chia, dovleac, floarea-soarelui), nucile, leguminoasele, germenii de grâu, spanacul, avocado, quinoa, soia, mazărea, bamele, sparanghelul, leguminoasele germinate şi lista poate continua. Ce-i drept acestea conţin atât grăsimi cât şi carbohidraţi. De aceea, un astfel de regim trebuie să fie bine gândit, conform nevoilor specifice ale fiecăruia. Îmi place să consum sucuri de fructe şi de legume pe care să le combin în blender cu diferite seminţe şi/sau nuci hidratate în prealabil. Pe lângă aceste mese lichide am şi mese solide care constau în legume proaspete şi leguminoase sau alte legume (de ex: sparanghelul) pe care îl consum preparat la abur.

Ca o concluzie vizavi de alimentaţia mea: caut să mă hrănesc cu alimente foarte bogate în elemente nutritive şi sărace caloric. Excepţie face mierea, pe care o consum zilnic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Plan de slăbire în 10 paşi
Plan de slăbire în 10 paşi